Mali i Pontar o ekonomskoj situaciji, zajednickim projektima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2021, 14:43

Mali i Pontar o ekonomskoj situaciji, zajednickim projektima

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa novim direktorom kancelarije Svetske banke u Beogradu Nikolom Pontarom o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu izazvanom pandemijom korona virusa, kao i osprovođenju zajedničkih projekata, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Pontar je čestitao na ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla, kao i na tome kako se borila sa pandemijom korona virusa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Posebno je pohvalio "zelenu agendu" i emitovanje zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, čime je Srbija postala jedina zemlja na Balkanu i jedina u Evropi van Evropske unije, koja je sprovela tu emisiju.

Ministar Mali je zahvalio na podršci koju Svetska banka pruža Srbiji i istakao da dosadašnji rezultati iz ove godine pokazuju da se naša privreda u potpunosti oporavila, te dodao da je privredni rast u prvoj polovini godine iznosio 7,6 odsto.

Istakao je da je javni dug pod kontrolom i da će se zadržati na nivou ispod 60 odsto bruto-domaćeg proizvoda.

Naveo je i da je Srbija u pravom trenutku izašla na tržište i emitovala zelene obveznice, te da će taj novac biti uložen na pravi način, u projekte izgradnje železnice, beogradskog metroa, kao i u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.

Mali i Pontar su razgovarali i o zajedničkim projektima koji će se sprovoditi, kao što je razvoj tržišta kapitala, projekat od velike važnosti za Ministarstvo finansija.

Očekuje se da krajem oktobra na sednici Vlade Srbije bude usvojena Strategija za razvoj tržišta kapitala, a upravo je u toku javna rasprava o njoj.

Na sastanku je bilo reči i o projektu razvoja lokalne infrastrukture, koji bi bio zajednički finansiran sa francuskim AFD-om, zatim projektu koji podrazumeva ispunjenje zelenih ciljeva kao i projektu koji se bavi upravljanjem javnim finansijama.

Na sastanku se razgovaralo i o reformi Poreske uprave, koja je u toku, a jedan je od prioriteta Ministarstva finansija.

Ministar Mali je zaključio da je Svetska banka važan partner naše zemlje, a sagovornici su se saglasili da je bitno da se nastavi sa strukturnim reformama, kako bi se nastavio rast privrede, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.