MIRSAD ĐERLEK: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je vrlo nestabina!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 14:32

MIRSAD ĐERLEK: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je vrlo nestabina!

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za Kurir da se situacija u Novom Pazaru i okolnim gradovima pogoršava, kao i da je primećen nagli skok pozitivnih građana na koronavirus, ali i veći broj hospitalizovanih pacijenata.

- Epidemioloska situacija u Novom Pazaru je vrlo nestabina, a pred nama je vrlo važnih sedam do dest dana. Slične brojke smo imali i u junu, posle čega je buknuka korona. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Zato smo vrlo zabrinuti i preduzimamo sve kako bi izbegli ono što nam se letos desilo. Trenutno u bolnici ima 12 pacijenata sa pozitivnim PCR testom, od kojih je njih devet iz Pazara, dvoje iz Tutina i jedan iz Sjenice. Mi tu brojku nismo imali skoro 2,5 meseca. Jedan pacijent je na kiseoničnoj potpori - kazao je Đerlek za Kurir i dodao da je alamnatno i to što u psolednih pet dana ima 17 PCR pozitivnih pacijenta od ukupno oko 200 testiranih:

- Recimo u poslednjih 30 dana imali smo ukupno 13 PCR pozitivnih, a sada za je ova cifra za čak pet novih slučajeva veća. Značajno je napomenuti da ozbiljno pratimo 46 lica iz kontakata ovih 17 obolelih, jer mogu i oni biti potencijalno pozitivni. To nam ukazuje da će ova nedelja biti vrlo važna i da ćemo pratiti situaciju vrlo oprezno. Imamo i povećan broj prvih pregleda u kovid ambulantama što takođe nije dobro.

Dr Đerlek kaže da se vrši ozbiljnu priprema, kao i da su u toku dogovori sa ministarsvom za rad i socijalnu politiku da se banja u Novom Pazaru osposobi za privremenu kovid bolnicu.

- Želimo da zbog predviđanja dužeg trajanja korone više pažnje posvetimo i ostalim hroničnim, ali i akutnim pacijentima koji nisu pozitivni na ovaj novi virus. Loša informacija je što je korona ušla u dve osnovne i jednu srednju školu u Novom Pazaru, tako da će pojedina odeljenja preći na onlajn nastavu. Ukupno gledano situacija se svakodnevno pogoršava i nama pored oniga što radimo u organizacionom smislu preostaje da apelujemo na građane i molimo ih da daju svoj makasimum u poštovaju mera, kako bi smo zajedničkim snagama usporili vurus - kaže Đerlek.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.