MALO NAM JE KORONA, JOŠ SU NAM MORBILI FALILI: Roditelji iz straha od korone ne vode decu na obaveznu vakcinaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 08:19

MALO NAM JE KORONA, JOŠ SU NAM MORBILI FALILI: Roditelji iz straha od korone ne vode decu na obaveznu vakcinaciju

Kako bi skrenuli pažnju javnosti, Dečji fond Ujedinjenih nacija Unicefa pokrenuo je kampanju "Vakcinacijom jačamo imunitet deteta", koju su podržale i mnoge poznate ličnosti poput fudbalera Luke Jovića i glumice Marije Karan.

Tokom pandemije koronavirusa roditelji izbegavaju da vode decu na obaveznu vakcinaciju protiv zaraznih bolesti morbila, rubeola i zaušaka. Epidemija morbila zadesila nas je 2017. i tada je odnela 15 života, a stručnjaci upozoravaju da bi mogla opet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da bukne jer roditeljski strah od kovida 19 vodi ka velikom problemu.

Jelena Zajeganović, rukovoditeljka programa za zdravlje i rani razvoj Unicefa, rekla je da istraživanja Unicefa o obuhvatu dece vakcinacijom ukazuju na to da od početka pandemije svako šesto dete, a tokom vanrednog stanja čak svako treće uzrasta do šest godina nije ostvarilo redovnu vakcinaciju.

- Zbog ovakve situacije Unicef i Udruženje pedijatara u saradnji s Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje pokrenuli su kampanju "Vakcinacijom jačamo imunitet deteta" kako bi roditelji dobili informacije o značaju vakcine. Vakcinacijom se jača imuni sistem deteta da se suprotstavi zaraznim bolestima. Važno je da se putem medija i preko direktnih kontakata s pedijatrima razjašnjavaju sve nedoumice koje roditelji imaju i da se ohrabre da nastave s vakcinacijom dece kako bi im pružili neophodnu zaštitu - istakla je Zajeganovićeva.

Naglasila je da roditelji treba da budu svesni rizika koji postoji ukoliko se dete ne vakciniše i da smo taj rizik videli tokom epidemije morbila 2017, koja je odnela 15 života, među kojima je bilo i dece:

- Zadovoljni smo što su nam se pridružile poznate osobe iz raznih sfera - glumci, novinari, sportisti, blogeri, influenseri. Oni mogu da ukažu na to da je vakcinacija u stvari društvena norma i zdrav stav, a da su samo pojedinci ti koji ulivaju nepoverenje i dovode neke roditelje u sumnju i oklevanje, odnosno odlaganje vakcinacije dece.

Predsednik Udruženja pedijatara dr Georgios Konstantinidis rekao je za Kurir da neadekvatan obuhvat vakcinacijom znatno narušava kolektivni imunitet i predstavlja veliku opasnost zbog zaražavanja nevakcinisane dece i odraslih:

- Mere prevencije koje su na snazi su zaštita od širenja infekcija koje se prenose respiratornim putem (kao što su morbile / male boginje), kada dođe do popuštanja mera i normalizacije života, povratkom dece u kolektiv svakako će se znatno povećavati rizik od zaražavanja. Ukoliko se obuhvat vakcinacijom ne poveća, narušiće se kolektivni imunitet i možemo očekivati povratak ove epidemije.

Odziv za MMR vakcinaciju u padu za 25 do 30 odsto

Predsednik Udruženja pedijatara dr Georgios Konstantinidis upozorava da je MMR vakcinacija i tokom 2019. bila ispod željenog obuhvata od 95 odsto - čak 12 do 25 okruga su imali obuhvat ispod 95 odsto, dok je obuhvat na nivou Srbije bio 88 odsto. - Uzimajući u obzir pad obuhvata tokom pandemije kovida 19, Udruženje pedijatara procenjuje da je tokom 2020. stopa obavezne vakcinacije protiv morbila opala za 25 do 30 odsto, što znači da je znatan broj dece ostao nezaštićen od ove bolesti - upozorava dr Konstantinidis.

- Morbile ili male boginje su zarazno oboljenje koje uglavnom pogađa decu

- Pojava osipa koji se širi na koži može izazvati i komplikacije kao što su zapaljenje pluća i mozga

- Obavezna vakcina protiv morbila uvedena je kod nas 1971.

- Prva doza vakcine prima se sa 13 meseci, a druga sa sedam godina
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.