LJUDIMA POMAŽE, A AJUKLE UGROŽAVA: Zbog vakcine protiv korona virusa moglo bi nestati 250.000 ovih životinja

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 01:05

LJUDIMA POMAŽE, A AJUKLE UGROŽAVA: Zbog vakcine protiv korona virusa moglo bi nestati 250.000 ovih životinja

Jedna od supstanci koju koriste neki kandidati za potencijalnu vakcinu protiv kovida-19 je skvalen, prirodno ulje koje nastaje u jetri ajkula.

Pola miliona ajkula moglo bi da bude ubijeno zbog prirodnog ulja koje one proizvode, a koje bi se koristilo za vakcine poritiv korona virusa.

Jedna od supstanci koju koriste neki kandidati za potencijalnu vakcinu protiv kovida-19 je skvalen, prirodno ulje koje nastaje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u jetri ajkula, prenosi Sky news.

Skvalen se trenutno koristi u medicini i to je sastojak koji povećava efikasnost vakcine stvaranjem jačeg imunološkog odgovora.

Britanska farmaceutska kompanija "GlaksoSmitKlin" trenutno koristi ovo ulje za pravljenje vakcine protiv gripa.

Kompanija navodi da će napraviti milijardu doza ove supstance kako bi je imali za potencijalno korišćenje u vakcini protiv korona virusa u maju.

Oko 3.000 ajkula je potrebno kako bi se uzela tona skvalena.

Kalifornijska grupa za zaštitu ajkula navodi da ukoliko svetska populacija primi dozu vakcine koja sadrži ulje iz jetre i 250.000 ajkula bi moglo da bude ubijeno, u zavisnosti od količine skvalena koja se iskoristi.

Ukoliko budu bile potrebne dve doze kako bi svetska populacija stekla imunizaciju, što je vrlo verovatno, broj ajkula bi se povećao na pola miliona.

Kako bi se ovo izbeglo, naučnici testiraju alternativu skvalenu, sintetičku verziju napravljenu od fermentisane šećerne trske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.