Najgori dil ikad: Za 4 milijarde $ kupio firmu iz koje je otpušten, ali u pogrešnom trenutku

Izvor: B92, 05.Jul.2020, 10:53

Najgori dil ikad: Za 4 milijarde $ kupio firmu iz koje je otpušten, ali u pogrešnom trenutku

Petnest godina nakon što je Erik Bejker otpušten iz Stabhaba, giganta u prodaji karata u kom je bio jedan od osnivača, kupio ga je za četiri milijarde dolara.

Nažalost, osveta nije uvek slatka – kupio je firmu samo nekoliko nedelja pre nego što je koronavirus zbrisao njeno poslovanje, piše Forbs.

Bilo je to veče pred Dan zahvalnosti 2019, a Erik Bejker je već počeo da slavi. "Nije nikada bilo bolje vreme da se čovek bavi velikim javnim događajima", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, znajući da će od svakog dobro profitirati. Dva dana ranije Bejker je objavio sklapanje najvećeg dila u svom životu. Njegova onlajn pijaca karata za javne događaje, Viagogo, kupila je većeg rivala Stabhab od Ibeja za 4,05 milijardi dolara. Za Bejkera je to bila priča o trijumfu i osveti.

Naime, on je bio suosnivač StubHuba na Stanfordskoj školi biznisa, onda ga je drugi suosnivač "šutnuo", pa je morao da osnuje Viagogo u prekomorskim zemljama. "Za mene lično je zadovoljstvo što mogu da spojim svoje dve bebice", rekao je Bejker u novembru prošle godine.

Tri meseca kasnije, 13. februara, dil je sklopljen. Bejker, čija je kompanija platila dve milijarde u kešu i dve milijare u dužničkim hartijama, stvorio je globalnog kolosa koji je prodavao milione karata za razne događaje godišnje, donoseći mi ukupno 1,5 milijardi godišnjeg prihoda. Njegov udeo od 23 procenta u novoj firmi skoro da ga je učinio milijarderom.

Onda se pojavila pandemija.

Kako se koronavirus širio, stadioni su se zatvarali, umetnici otkazivali nastupe a pozorišta ukidala predstave – što je zbrisalo najmanje 90 odsto prihoda njegove dve kompanije, procenjuju analitičari Forbsa. Stabhab je poslao na odsustvo dve trećine zaposlenih u SAD krajem marta, Otprilike u to vreme je Mudiz skresao rejting kompanije sa stabilnih izgleda na negativne.

"To je spektakularna nesreća, da date četiri milijarde četiri nedelje pred zatvaranje celokupne industrije", kaže Erik Fuler, konsultant koji prati tržište karata za javne događaje.

On smatra da bi se Stabhab uskoro mogao prijaviti za stečaj ukoliko ne obezbedi finansijsku pomoć.

A postalo je još i gore.

Britanska vlada otvorila je istragu antimonopolske komisije u vezi sa tom akvizicijom, što je primoralo Stabhab i Viagogo da odvojeno posluju sve do juna. Viagogo je saopštio da sarađuje u onome što naziva rutinskom istragom. To je ne samo odložilo pokušaj spajanja i izvlačenja dobiti iz sinergije poslovanja, već je čak sprečilo Bejkera da pozove u pomoć menadžment Stabhaba tokom krize, iako ga poseduje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.