Korona virus odneo 2.004 života, prve žrtve i u Iranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korona virus odneo 2.004 života, prve žrtve i u Iranu

Broj novoobolelih od korona virusa u Kini je drugi dan zaredom bio manji od 2.000, što je nagoveštaj da se epidemija stavlja pod kontrolu, ali stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da se promeni, jer su državne vlasti odlučile da radnici postepeno počnu da se vraćaju sa prinudnih odmora.

U utorak je u Kini registrovano 1.749 novih pacijenata i 136 smrtnih slučajeva. Od početka epidemije u Kini je prijavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 74.185 obolelih i 2.004 preminula.

Stručnjaci očekuju da bi trend smanjenja novih slučajeva mogao da se nastavi, jer se u Vuhanu, odakle je epidemija krenula, danas završava kontrola "od vrata do vrata".

Medicinski radnici su u proteklih mesec dana ušli u svaki stan i svaku kuću u Vuhanu kako bi pronašli i izolovali svakoga za koga se posumnja da je inficiran.

"Taj posao je morao da se obavi veoma ozbiljno jer ništa nije važnije od ljudskih života. Ukoliko od četvrtka bude pronađen ijedan novi pacijent odgovornost će snositi načelnici gradskih okruga", rekao je novopostavljeni partijski sekretar u Vuhanu Vang Žonglin, preneo je AP.

Prve žrtve koronavirusa u Iranu

Dve osobe, prve kod kojih su danas potvrđeni slučajevi koronavirusa u Iranu, preminule su u bolnici u svetom šiitskom gradu Kom, saopštio je Univerzitet medicinskih nauka u tom gradu.

"Dvoje ljudi za koje je ranije danas utvrđeno da imaju koronavirus, preminulo je od respiratorne infekcije", rekao je zvaničnik te ustanove, prenosi Rojters.

Portparol iranskog ministarstva zdravlja Kijanuš Jahanpur potvrdio je njihovu smrt na Tviteru.

U Iranu su ranije danas potvrđena prva dva slučaja koronavirusa, a ministarstvo zdravlja je saopštilo da su oni bili stavljeni u izolaciju.

Nacionalnost osoba koje su zaražene nije objavljena, ali su pojedini mediji preneli da je reč o iranskim državljanima.

Oporavlja se prvi oboleli od koronavirusa u Egiptu

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je osoba kod koje je u Egiptu potvrđen virus KOVID-19 na putu ozdravljenja, nakon što su novi testovi pokazali da on više ne nosi virus.

Portparol SZO Inas Hamam je rekla da će on ostati u karantinu dok se ne okonča pun period od 14 dana i da će proći dalje pretrage dok se ne utvrdi da se potpuno oporavio.

Egipat je slučaj koronavirusa, prvi u toj zemlji, prijavio prošle nedelje.

To je i dalje jedini slučaj koronavirusa u Africi.

Državna egipatska televizija ranije je javila da je stranac za koga se sumnjalo da je zaražen na testu bio negativan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.