Korona virus, 5G, protesti: Nedeljni pregled dezinformacija, manipulacija činjenicama i lažnih vesti u Srbiji, regionu i svetu

Izvor: B92, 19.Maj.2020, 19:56

Korona virus, 5G, protesti: Nedeljni pregled dezinformacija, manipulacija činjenicama i lažnih vesti u Srbiji, regionu i svetu

Pregled glasina i lažnih vesti o korona virusu, 5G mreži i drugim "zapaljivim" temama u Srbiji i regionu.

Video klipovi, objave na društvenim mrežama i lančane poruke i mejlovi sa netačnim ili manipulativnim informacijama o korona virusu, 5G mreži, migrantima, vakcinama, protestima i drugim temama koje su usled pandemije postale popularne često dođu do više hiljada ljudi.

Proveravali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neke od njih koji su se posebno istakli u Srbiji, regionu i svetu tokom prošle nedelje.

Video sa muškarcem sa maskom i zaštitnom kacigom na nepoznatoj lokaciji u Velikoj Britaniji koji se predstavlja kao radnik na instalaciji 5G antene i pokazuje matičnu ploču sa znakom "Cov-19" ima stotine hiljada pregleda.

Muškarac na snimku tvrdi da je postavio više ovakvih matičnih ploča dok je većina ljudi u karantinu, kao i da je radnicima "eksplicitno zabranjeno da otvaraju uređaje".

"Ne verujem u teorije zavere, ali… zašto bi neko stavljao ovakve ploče u ovakve antene", kaže on dok prstom upire u veliki predajnik sa druge strane ulice.

https://www.youtube.com/watch?v=O6KEX3gx8dM&feature=emb_title

Ipak, čak i na Jutjub kanalu koji okuplja ljude koji veruju da je Zemlja ravna, sami korisnici su ustanovili da se radi o staroj matičnoj ploči za prijemnik za kablovsku televiziju.

I ispis "Cov-19" nije originalan, već je ili zalepljen ili urezan na komponentu koja se inače ne proizvodi sa ovim natpisom.

Ploča je uzeta iz starog modela Virdžin Medija kućišta za kablovsku televiziju - koje se vidi na haubi kombija na kraju snimka - potvrdila je ova kompanija za fektčeking timove agencija Rojters i AAP.

Teorije zavere o navodnoj opasnosti 5G mreže se, uprkos obaranju lažnih tvrdnji naučnim činjenicama, šire sve više u svetu, pa i u Srbiji.

"Dok ste vi u karantinu, postavljaju 5G mrežu", tvrdi se u objavama u Fejsbuk grupama i stranicama posvećenim borbi protiv 5G tehnologije u Srbiji.

Poslednje 5G antene su, kako navode, "tajno i za vreme policijskog časa" postavljene u Petrovcu na Mlavi.

Vest o izgradnji tri antene u centru ovog mesta objavio je portal TPKnjuz, koji je i prethodno objavljivao slične tekstove iz drugih gradova.

https://www.facebook.com/tpknews/posts/2832476976875606

Ovaj sajt istovremeno prenosi i da su im nadležni iz lokalne samouprave rekli "da niko nije obavestio niti je neki mobilni operator u poslednje vreme podneo bilo koji zahtev za postavljanje bilo kakvih antena ili predajnika" na teritoriji ove opštine.

Što je i logično, jer u Srbiji trenutno nema 5G baznih radio stanica koje su u radu, navodi Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) koja vrši i merenje elektromagnetnog zračenja.

RATEL je, kako se navodi na zvaničnom sajtu, u prethodnom periodu, izdao četiri privremene pojedinačne dozvole za korišćenje radio-frekvencija za testiranje i ispitivanje 5G mreže na teritoriji grada Beograda, i to Telenoru za jednu lokaciju i Telekomu Srbija za tri lokacije.

Nakon završenih testiranja i isteka roka važenja dozvola, ove stanice su isključene.

Da danas nema zračenja u radio-frekvencijskom opsegu za 3,4-3,8 GHz, na kojoj radi 5G mreža, može se proveriti i preko interaktivnog sajta za stalno praćenje nivoa zračenja u Srbiji preko 41 senzora postavljenih širom zemlje.

Granične vrednosti izlaganja elektromagnetnim poljima za opštu populaciju u Srbiji su definisane Pravilnikom o granicama izlaganja nejonizujućim zračenjima.

Sve do sada izmerene vrednosti u Srbiji su daleko niže od propisima dozvoljenih vrednosti nivoa elektromagnetnog polja, navodi RATEL.

Stanicu Telenora u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu su mogli su da koriste u testnom okruženju samo domaće i strane kompanije, startapovi i studenti tehničkih fakulteta za razvoj rešenja na tehnologiji budućnosti.

RATEL je pretio rad testne 5G bazne stanice Telenora u periodu važenja privremenih dozvola.

Prema njihovim merenjima "ni u jednom trenutku nije zabeležen nivo polja koji je bio u suprotnosti u pogledu ispunjenosti važećih normi", već nivoi koji predstavljaju "samo mali deo dozvoljenog limita".

Iako je uvođenje bilo najavljeno za 2020. godinu, vremenski okvir za implementaciju 5G mreže i tehnologije u Srbiji je 2021. godina, rekao je generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk početkom marta.

Preduslovi za uvođenje 5G mreže u Srbiji su da država obavi aukciju i dodeli frekventne opsege, što je nadležnost Ministarstva trgovine, turizma i telekomounikacija i RATEL-a.

5G mreža, elektromagnetno zračenje i zdravlje

Fotografija dečaka sa povredom na slepoočnici za koju se tvrdi da je nastala usled sukoba demonstranata i policije u Nikšiću na protestu zbog hapšenja sveštenika SPC, masovno je deljena na društvenim mrežama prošle nedelje.

U objavama se tvrdilo i da je su pripadnici policije gurnuli kolica sa dečakom Andrijom dok je njegova majka uzvikivala "Ne damo svetinje", a podelili su je i jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević.

Fotografiju povređenog dečaka prati komentar da je povreda rezultat "policijske brutalnosti", te da je reč o "torturi ustaške policije u Nikšiću".

Na slici ipak nije dečak Andrija iz Nikšića, već Vigo iz Bostona u Masačusetsu. Fotografija je nastala 2012, što pokazuje pretraga na Guglu koja vodi do Flikr stranice gde je prvobitno postavljena.

Iz Uprave policije su poručili da je "apsolutno netačno da su službenici Centra bezbjednosti Nikšić nanijeli povrede bebi koja se navodno nalazila u kolicima prilikom intervencije policije tokom nereda u tom gradu", prenele su Vijesti.

Crnogorski fektčeking sajt Raksrinkavanje.me je utvrdio da je najviše deljen skrinšot objave sa Instagram profila Srpska Sparta.

Nakon otkrivanja da je reč o staroj fotografiji dečaka iz Amerike, originalna objava, kao i većina ostalih su obrisane.

Nekima je u Severnoj Makedoniji je stigao mejl, navodno sa adrese Ministarstva zdravlja, koji ih obaveštava da je prethodne nedelje u njihovom kraju bilo tri potvrđena slučaja Kovida-19.

"Jedan od pacijenata je vas naveo kao jednog od fizičkih kontakata u poslednjih 14 dana", piše u mejlu.

Dalje sledi molba da se primalac poruke popunjavanjem obrasca u prilogu javi Ministarstvu zdravlja kako bi uradio test.

"Dobro pročitajte uputstva i testirajte se, jer ako to ne učinite, doći će do hapšenja i krivičnog gonjenja", navodi se u mejlu.

Na kraju poruke se vidi potpis izvesne doktorke, logo Ministarstva, navedeni su kontakt telefoni - na prvi pogled deluje legetimno.

Međutim, adresa pošaljioca je Gmail adresa, što ukazuje da je reč o nekoj vrsti sajber prevare, povodom čega se oglasio i ministar zdravlja Venko Filipče.

Filipče je istakao da je zvanična adresa contact@zdravstvo.gov.mk, upozorivši građane da na podležu manipulacijama.

Ministar zdravlja nije naveo šta je bio sadržaj priloga mejla, ali iz teksta poruke se može zaključiti da se radi o pokušaju prikupljanja podataka građana i pecanje ili pak mogući maliciozni softver koji obmanuti korisnici skinu na svoj kompjuter misleći da je reč o formularu.

Slučaj istražuju Sektor za sajber kriminal i digitalnu forenziku pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Korona virus, 5G, protesti: Nedeljni pregled dezinformacija, manipulacija činjenicama i lažnih vesti u Srbiji, regionu i svetu

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2020

Pregled glasina i lažnih vesti o korona virusu, 5G mreži i drugim „zapaljivim" temama u Srbiji i regionu...BBC..Video klipovi, objave na društvenim mrežama i lančane poruke i mejlovi sa netačnim ili manipulativnim informacijama o korona virusu, 5G mreži, migrantima, vakcinama, protestima i drugim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.