Kon: Moguće vanredne mere ako se nastavi porast zaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2020, 12:13

Kon: Moguće vanredne mere ako se nastavi porast zaraženih

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da postoji mogućnost uvođenja vanrednih mera, ukoliko se nastavi tendencija rasta broja zaraženih i izrazio nadu da do toga neće doći.

"Mi nemamo baš mnogo izlaza u daljem povećanju aktivnosti, nemamo drugog načina nego da se zatvorimo, da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to je već pitanje. Ja se nadam da neće biti potrebe za tim, mada i dalje imamo povećanje", rekao je Kon.

Situacija u Beogradu gora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nego što je bila u aprilu

Prema njegovim rečima, stanje će biti posebno epidemiološki loše ukoliko dođe do situacije jedan oboleli na 1000 stanovnika i ocenio da je situacija u Beogradu gora nego što je bila u aprilu.

"Imali smo ta slavlja i proslave i ta mesta super prenošenja virusa, tada je svejedno koje je godišnje doba, tu se stvaraju superprenosioci. Moramo da shvatimo da nam je virus vrlo ozbiljan neprijatelj", rekao je Kon za TV Prva.

Podsetio je da se cela strategija oslanjala na to da će virus oslabiti tokom leta i da će se sporije širiti.

"Ušli smo u situaciju kada nošenje maski u zatvorenom prostoru obezbeđuje da nema prenošenja virusa, tu spadaju tržni centri, gradski prevoz... vi ne možete tu uvek da kontrolišete socijalnu distancu", naveo je Kon.

On je rekao da čekanje testa od četiri do pet dana otežava praćenje situacije.

Bazeni su mesto visokog rizika

Dodao je da prenošenje virusa zavisi i od toga koliko je kontakt bio blizak, kao i da ne mora nužno da se zarazite ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Kako je rekao, važno je da se poštuje mera da je jedna osoba na četiri kvadratna metra, što se odnosi i na polaganje ispita na fakultetima.

Istakao je da vritići moraju da rade, iako bi epidemiolozi sve zatvorili. Kako kaže, sreća je što mala deca imaju uglavnom blage simptome ukoliko dođe do zaraze.

Na pitanje o odlasku na bazene rekao je da su to rizična mesta.

"Bazeni su mesto visokog rizika, tu je pitanje ograničenosti korišćenja, svaki bazen ima ograničenje koliko ljudi može da primi", rekao je Kon.

On je ocenio da će svakako biti izazovno i nepredvidivo kada ponovo dođe sezona gripa.

Strategija nije uspela, potrebna nova

Kon je izjavio da je situacija vezana za epidemiju mnogo ozbiljnija nego što se očekivalo i da utvrđena strategija borbe nije uspela, zbog čega je potrebna nova.

Strategija se puno oslanjala na očekivanje da će tokom leta biti značajno smanjeno prenošenje virusa, ali se desilo suprotno. U Beogradu je situacija lošija nego u aprilu, rekao je Kon.

Uz konstataciju da je virus preskočio preventivnu barijeru i ušao u narod, Kon je ocenio da je potrebno izbegavati velike skupove, pošto su to "mesta za superprenošenje".

Kon je, gostujući u programu Televizije Prva, izjavio da je potrebno ažurirati podatke sa teritorije cele Srbije, pošto postoje razlike u podacima sa terena.

Postoji zahtev da se uradi revizija tih podataka, rekao je Kon, navodeći da su najteže pogođeni Novi Pazar, Tutin i Sjenica.

Kon je izjavio da testova za utvrđivanje prisustva virusa ima, ali je pitanje da li ima dovoljno kapaciteta za njihovu obradu.

Uskoro treba da se vide efekti obaveze nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, rekao je Kon i dodao da je, ako se nastavi povećanje prenošenja virusa, moguće uvođenje vanrednog stanja ili vanrednih mera.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.