Koliko je korona finansijski oštetila Hrvatsku?

Izvor: B92, 20.Avg.2020, 19:07

Koliko je korona finansijski oštetila Hrvatsku?

Zagreb -- Ukupni troškovi hrvatskog budžeta vezani za pandemiju kovida 19 iznose, prema preliminarnim podacima, 21 milijardu kuna (2,78 milijardi evra).

To je saopštio potpredsednik hrvatske vlade i ministar finansija Zdravko Marić.

Marić je, na prvoj sednici vlade posle letnje pauze, izneo podatke da su u prvih šest meseci ove godine budžetski prihodi dostigli 60,4 milijardi kuna (8,01 milijardi evra), rashodi 77,1 milijardi kuna (10,22 milijarde evra), dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deficit budžeta 16,7 milijardi kuna (2,21 milijarde evra), prenosi Hina.

Od početka izbijanja pandemije do juče, kako je rekao, zabeleženo je 17 milijardi kuna manje fiskalnih računa (2,25 milijardi evra) u odnosu na isti period prošle godine.

Marić je objasnio da su ti podaci bitni jer fiskalizacija pokriva gotovo trećinu prometa u ekonomiji.

Prema njegovim rečima, sve potrebe za finansiranjem ove godine, odnosno velika većina njih, u potpunosti su ispunjene, tako da, kaže, postoji spremnost za sve izazove koji će uslediti.

Najavio je da će Državni zavod za statistiku narednih dana objaviti podatke o BDP-u za drugo tromesečje, kada će se videti koliko iznosi privredni pad, i da će vlada početkom septembra izaći s novim, ažuriranim projekcijama za 2020. u smislu BDP-a i ključnih činilaca.

Marić je rekao da se radi i na pripremama budžeta za 2021, ocenivši da je to izuzetno važna godina u kojoj bi prema svim projekcijama trebalo da krene oporavak.

Dodao je, međutim, da teško da će u idućoj godini biti dostignut i pun oporavak.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.