Kisić: Nema žarišta,skokovi vezani za porodična i radna okupljanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020, 09:18

Kisić: Nema žarišta,"skokovi" vezani za porodična i radna okupljanja

Nema razloga za ponovno vraćanje nekih mera, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa korona virusom u Srbiji, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i navodi da oko dve trećine svih zaraženih ili nema nikakvih simptoma infekcije ili su sa blažim formama.

Ona je za Tanjug rekla da se u Srbiji poslednjih nedelja beleži trend pada učestalosti oboljevanja, ali da on nije linearan, kao što nije ni kod jedne zarazne bolesti, kao i da su povremeni skokovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i padovi su u okviru očekivanih vrednosti.

Ideja je u ovom momentu, kaže, da se otkrije svaki potencijalni rezervoar i da se spreči dalje širenje virusa u populaciji.

Navela je da je jako bitan parametar ne samo apsolutni broj laboratorijskih potvrđenih slučajeva, nego kakva je zastupljenosti određenih kliničkih formi bolesti.

“Oko dve trećine svih osoba kod kojih je potvrđena infekcija ili nema nikakvih simptoma ove infekcije ili se radi o blažim formama. To je jedan od najznačajnijih pokazatelja u ovom momentu”, rekla je Kisić Tepevačević, koja je i zamenica direktorke Instituta “Batut”.

Navela je da nema registrovanih žarišta u smislu širenja infekcije u populaciji, i da su svi zapaženi skokovi novozaraženih u određenim mestima isključivo vezani za različita porodična okupljanja, porodične kontakte, kontakte u radnim kolektivima ili u nekim drugim zatvorenim prostorima.

“Taj broj, u stvari, odražava ovakvu vrstu aktivnosti, jer sa popuštanjem mera su počela ponovo i okupljanja i druženja ljudi”, dodaje epidemiolog.

Ona je još jednom apelovala na oprez prilikom druženja i okupljanja, jer je virus još prisutan, ali kaže nije takvog intenziteta kao što je bio pre par meseci.

“Napominjem, nemamo nijednog žarišta u zemlji gde je širenje u opštoj populaciji sada većeg intenziteta”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona kaže da smo se uverili da fizička distanca i nošenje maski u zatvorenom prostoru spasava živote i zdravlje.

“Te preventivne mere nemaju alternative. Praktično je na nama da sami procenimo potencijalni rizik od odlaska na neko mesto za nas i za našu porodicu”, navela je Kisić Tepavčević.

Napomenula je da se epidemiloška situacija prati iz sata u sat i da se i dalje svaka 24 sata obaveštava javnost o trenutnim podacima kada je u pitanju učestalost oboljevanja, umiranja i izlečenih osoba.

"To će se pratiti i u narednom periodu. Sigurno ukoliko bi se uočile neke promene da bi se u skladu sa tim reagovalo", rekla je Kisić Tepavčcević.

Na pitanje da li se danas preciznije zna kada se može očekivati eventualni drugi talas epidemije, Kisić Tepavčević kaže da je o tome jako teško pričati i proceniti imajući u vidu da se još ni prvi talas praktično gotovo nigde nije završio, sem u Kini.

Izvesno je, dodaje, da ćemo u narednom periodu imati sve manju učestalost oboljevanja, jer prolazi i sezona respiratornih infekcija.

Može se, kaže, očekivati da ćemo, ukoliko korona virus preživi visoke temperature i ako nam se ponovo vrati na jesen, imati ponovo ovo oboljenje u našoj populaciji.

“Prvi talas smo i te kako dobro podneli. Sada dosta toga znamo o ovom virusu, naš zdravstveni sistem je apsolutno pripremljen i za veći broj obolelih. Nadamo se da nam to nikada neće zatrebati. Sada smo u svakom slučaju osnaženi i kao populacija i kao čitav zdravstveni sistem za svaki sledeći potencijalni udar ne samo ove zarazne bolesti nego i svih drugih”, zaključuje Kisić Tepavčević.

Virus će se širiti koliko mu mi dozvolimo, uglavnom obolevaju mlađi

Kisić Tepavčević kaže da će se virus korona u Srbiji širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo.

Ona je za TV Pink naglasila da je sada mnogo povoljnija epidemiološka situacija, sa trendom pada zaraženih.

"Očekivalo se u javnosti da će broj zaraženih linearno da opada. To se nikada ne dešava kod zaraznih bolesti", navela je Kisić koja je i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je pojasnila da u Srbiji sada nema žarišta, jer se virus ne širi u populaciji, već se širi u određenim grupama - obično na slavljima.

Uglavnom, kako je rekla, obolevaju mlađi ljudi, većina nema nikakve simptome ili imaju blažu kliničku sliku, sporadično se dešava da se pojavi zapaljenje pluća.

"Stariji ljudi su odgovorni, savesni, što se vidi na ulicama, prevozu", naglasila je ona i dodala da se nalazimo u periodu godine kada nije sezona respiratornih infekcija, ali da se i dalje beleži i prisustvo virusa gripa.

U poslednjoj izveštajnoj nedelji bilo je više od 350 slučajeva oboljenja sličnih gripu, a nedelju dana pre toga više od 600.

Ona je rekla da je sa epidemiološkog stanovišta najidealnije da su svi i dalje kod kuće, ali da je ta mera imala smisla kada je bila najveća aktivnost virusa i kada je trebalo pripremiti zdravstveni sistem za prvi talas.

"Sada kada je pala aktivnost virusa i smanjena verovatnoće njegovog prenosa ima smisla relaksiranje mera kao što se radi u svim zemljama sveta", navela je ona.

Dodaje da nadzor podrazumeva intenzivno praćenje i traganje za svim potencijalnim rezervoarima da bi se sprovele odgovarajuće protivepidemijske mere, kao i da najvažniji pokazatelj više nije broj zaraženih, već od ukupnog broja otkrivenih slučajeva ko ima teže forme bolesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kisić: Virus će se širiti koliko mu mi dozvolimo

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2020

BEOGRAD - Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da će se virus korona u Srbiji širiti onoliko koliko mu mi dozvolimo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.