Izvor: Radio 021, 15.Jun.2020, 09:59

Kisić Tepavčević: Zdravstveni sistem Srbije spreman za drugi talas korone

Epidemiolog i zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i sada dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija, pa tako i virusa korona.

Komentarišući izjavu epidemiologa Predraga Kona da mogu da se vrate određene mere, ona je rekla da može da se uvede zabrana ulaska u gradski prevoz bez maske, ali da kaznena politika nije popularna i da se nije pokazala efikasnom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Sve je sada na ličnoj odgovornosti. Nemamo ličnog policajca za svakog od nas, pa on mora da bude u našoj glavi. Ne samo za Covid-19, već i za ostale zarazne bolesti", rekla je Kisić Tepavčević za Pink.

Kaže da je zdravstveni sistem spreman ukoliko se virus u drugom talasu vrati na jesen, da je sistem ojačan i sa kliničkog i sa laboratorijskog aspekta.

Naglašava da u ovom periodu nije velika verovatnoća prenošenja virusa kao što je bilo u zimskom periodu i da se sada virus teže prenosi.

"Neki od nas su se više opustili nego što bi trebalo, iako stalno ističemo da je virus tu, da je prisutan i da moraju da se primenjuju preventivne mere koje su svima poznate", navela je ona.

Kaže da su najstariji sugrađani i najodgovorniji, da na pijacama, prodavnicama u javnom prevozu oni nose maske.

"Oni i jesu pod najvećim rizikom zbog godina i pridruženih obolenja, imaju teže forme bolesti ukoliko se desi infekcija. Međutim, vidimo da u strukturi hospitalizovanih oni nisu toliko zastupljeni, već je to mlađa populacija", navela je ona.

Govoreći o sportskim događajima na otvorenom, Kisić je rekla da kada je doneta odluka da mogu da se organizuju događaji na otvorenom, Krizni štab je dao i preporuke.

"To je preporučeni način ponašanja kojim se maksimalno smanje rizik infekcije. Odlazak i na sportske događaje nije nešto što je obavezno, već je individualna procena rizika", zaključila je ona.

Autor: Tanjug, Pink

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

„Nemamo ličnog policajca za svakog od nas“: Doktorka Kisić o mogućnosti da se vrate određene mere

Izvor: Večernje novosti, 15.Jun.2020

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže prenosi, ali da se i sada dešavaju pojedinačni slučajevi respiratornih infekcija BEOGRAD - Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u letnjem periodu virus teže...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.