Izvor: Radio 021, 27.Maj.2020, 07:53

Kineske vlasti žele preko aplikacije da kontrolišu i ocenjuju zdravlje građana

Lokalne kineske vlasti žele da prošire primenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju virusa korona u toj zemlji, ali te najave izazvale su bojazan za privatnost i sigurnost ličnih podataka.

QR kodovi ugrađeni u popularne aplikacije WeChat i Alipay na pametnim telefonima koristili su objave korisnika i automatski prikupljene putne i medicinske podatke kako bi ljudima dali crvenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << žutu ili zelenu oznaku verovatnoće da imaju virus korona.

Kako bi mogli slobodno da se kreću, građani Kine moraju da imaju zelenu oznaku. Od februara pri ulasku u restoran, park ili drugo javno mesto, moraju da pokažu svoj zdravstveni barkod.

Postojao je tek manji otpor javnosti prema barkodovima koje većina ipak smatra nužnim alatom za ponovno pokretanje privrede.

Ipak, to se promenilo kad su vlasti Hangdžou u petak predložile dodeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku. Tako bi stanovnici bili ocenjivani do maksimalnih 100 bodova korišćenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika.

Stanovnicima bi se rezultat beležio prema tome koliko vežbaju, šta jedu i piju, da li su pušači i koliko su spavali proteklu noć.

Advokat Ma Ce rekao je da korisnici imaju pravo da zahtevaju da se prikupljeni lični podaci u borbi protiv širenja virusa korona unište jednom kad prođe zdravstvena kriza.

I drugi kineski gradovi žele da prošire primenu zdravstvenih kodova, ali nisu otišli toliko daleko kao Hangdžou.

U gradu Guangdžou na jugu zemlje stanovnici preko zdravstvenog koda mogu da zakažu onlajn konsultacije u lokalnim bolnicama i kupe maske. U pokrajini Fuđen žele da sa tim kodom obuhvate lečenje i kupovinu lekova.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.