Kako zapravo izgleda omikron? Kineski naučnici objavili fotografiju

Izvor: B92, 08.Dec.2021, 21:31

Kako zapravo izgleda omikron? Kineski naučnici objavili fotografiju

Omikron varijanta novog koronavirusa pojavila se krajem novembra, a prve studije su pokazale da se potencijalno lakše prenosi od prethodnih sojeva.

Univerzitet u Hongkongu objavio je u sredu prvu fotografiju omikron varijante novog koronavirusa, koju su snimili pomoću elektronskog mikroskopa.

Medicinski naučnici, uključujući patologe i virusologe, uspeli su da naprave elektronski mikrograf ćelije bubrega majmuna (Vero E6) nakon što je zaražena omikronskom varijantom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novog koronavirusa.

Pomenuti univerzitet je objavio fotografije omikrona sa malim i velikim uvećanjem.

Pri malom uvećanju, slika pokazuje oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice, objasnili su naučnici.

Slika sa velikim uvećanjem prikazuje skupove virusnih čestica sa šiljcima u obliku korone na njihovoj površini.

Naučnici sa Odeljenja za mikrobiologiju Univerziteta u Hongkongu uspeli su da iz kliničkih uzoraka izoluju varijantu omikrona, što će omogućiti razvoj i proizvodnju vakcina protiv ove najnovije varijante.

Najvažnija karakteristika omikron varijante je to što ima najviše mutacija do sada na šiljastom proteinu, njih 32. To znači da može lakše da potisne imuni odgovor i da se lakše širi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Naučnici napravili prve fotografije OMIKRON SOJA korona virusa - evo koliko je opasna ova varijanta kovida

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2021

Nazire li se kraj pandemije?..Naučnici su napravili prvu mikroskopsku fotografiju omikron varijante korona virusa, koja je izazvala strah od još jednog talasa Kovida-19 u svetu, a SZO ju je označila kao "zabrinjavajući soj". Naime, Univerzitet u Hong Kongu je u sredu objavio sliku omikron soja koja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.