Izvor: Radio 021, 21.Nov.2020, 20:16

Kako sahraniti patrijarha, a ne razbuktati zarazu?

Dvadeset dana od sahrane mitropolita Amfilohija, nakon borbe sa korona virusom preminuo je i patrijarh Irinej, a ta tužna vest za vernike otvara i pitanje koje je važno za celo društvo - kako sahraniti patrijarha u jeku pandemije i koje bi mere trebalo doneti kako bi se sprečilo širenje zaraze koje je u Beogradu, po rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, već dostiglo četvrti stepen?

"Epidemiološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gledano, jasno je, svako okupljanje, pogotovo u ovoj situaciji, nije razumno. Situacija je na granici katastrofalne. Najmanje je pogodan trenutak za veće okupljanje ljudi, a pogotovo za rituale koji uključuju direktan prenos klica bilo ljubljenjem ili na sličan način", kaže za Istinomer dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Podsetnika radi, ceremoniju sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici obeležilo je upravo kršenje mera protiv kovida-19, o čemu su pisali i strani mediji.

Stručnjaci su ti koji imaju moralnu obavezu da ukažu na opasnost jer je, kako kaže Radovanović, sahrana, iako važna za vernike, ipak "tempirana bomba" zbog situacije s korona virusom u Beogradu.

"Neće patrijarh biti manje dostojanstveno sahranjen ako se poštuje epidemiološka pretnja koja postoji", dodaje Radovanović.

Ipak, odluku donosi Patrijaršija, a po mišljenju Radovanovića, predsednik "ne bi da im se zamera".

Epidemiolog Predrag Đurić podseća da, kada su u pitanju sahrane, Krizni štab kada mora da obezbedi striktnu primenu važećih zakona i propisa, kao i preporuka o obaveznom nošenju zaštitnih maski, držanju rastojanja i zabrani okupljanja, odnosno maksimalnom broju osoba koje smeju da se nađu na jednom mestu.

"Treba težiti tome da tokom pandemije svakoj sahrani, kremaciji ili ispraćaju pokojnika prisustvuje minimalan broj članova najuže porodice, da tokom celokupnog postupka drže rastojanje od najmanje jednog metra, da sve vreme nose maske koje neće dodirivati i skidati, kao i da ne dodiruju i ne ljube telo preminulog. Osobe koje se ne osećaju dobro, imaju povišenu temperaturu ili druge simptome, ne smeju da prisustvuju sahrani", kaže dr Đurić za Istinomer i dodaje da je važno podsetiti da ovi propisi treba da važe jednako za sve.

Đurić stoga poziva na odgovornost i Krizni štab i sanitarnu inspekciju, kao i druge organe koji su nadležni da sankcionišu kršenje zakona, propisa i preporuka.

Dr Radovanović apeluje na Sveti Sinod da se ne postavlja rigidno i ne drži "srednjovekovnog" stava "sve je u Božijim rukama" ili "vera nas štiti". Ako hoćemo, kaže epidemiolog, Bog kažnjava i one koji se ponašaju nerazumno.

Celivanje tela patrijarha neće biti moguće. Međutim, ono što se videlo već prvog dana, pošto je telo patrijarha Irineja bilo izloženo pred građanima, vernici su ljubili zaštitno staklo koje je bilo nad telom Irineja.

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" oglasilo se povodom najavljene sahrane patrijarha Irineja, poručujući da bi nepoštovanje mera doprinelo masovnom oboljevanju i umiranju nevinih. Više o tome na OVOM LINKU.

Autor: Istinomer

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.