Kako deluje Fajzerova vakcina koja je odobrena za primenu u Velikoj Britaniji?

Izvor: eKlinika.rs, 02.Dec.2020, 12:30

Kako deluje Fajzerova vakcina koja je odobrena za primenu u Velikoj Britaniji?

Vakcina protiv korona virusa je efikasna 95 odsto, tvrde proizvođači Fajzer i Biontek Foto: Shutterstock

Velika Britanija odobrila je upotrebu vakcina kompanija „Fajzer “ i „Biontek“ i one će moći da se koriste već sledeće nedelje. Biontek i Fajzer su nakon kliničkog ispitivanja saopštili  da je stopa efikasnosti njihove vakcine od 95 odsto, prenosi theguardian.com.
Tehnologija mRNA, (skraćenica od messenger RNA), novina je među vakcinama Fajzerova >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << i Biotek vakcina  je mRNK vakcina – za koju je korištena najsavremenija tehnologija. Vakcina deluje tako što u telo unosi genetski materijal (kod), nazvan mRNK, koji sadrži uputstva za pravljenje takozvanog „spike“ proteina korona virusa.
Kao odgovor na ove proteine, aktivira se imunološki sistem – odgovor koji nudi zaštitu ukoliko naiđemo na sam virus.
Poređenja radi, konvencionalne vakcine sadrže inaktivirani virus ili proteine tog virusa koji kada se ubrizga u organizam pokreće imuni odgovor.
Foto: Eklinika

Brže i lakše za proizvodnju Iako su se mRNK vakcine razvijale nekoliko godina za viruse, uključujući grip, citomegalovirus, HIV, besnilo i ziku, dolazak covid 19 je ubrzao proces.
Prednost mRNK vakcina je u tome što se potencijalno brže razvijaju i lakše se proizvode od nekih drugih tehnologija.
Drugi kandidati za mRNA za covid-19 su u fazi izrade u Moderni u SAD, u CureVac-u u Nemačkoj i Imperial Koledž London u Velikoj Britaniji.
Fajzerova i Biontekova vakcina donosi logističke izazove, jer vakcina mora da se čuva i transportuje na oko -70 stepeni Celzijusa.
Da bi se vakcina održala na potrebnoj ultra niskoj temperaturi, doze će biti spakovane pod posebnim uslovima i stavljene u kontejnere. Fajzer tvrdi da ove kutije  drže vakcinu na tačnoj temperaturi 10 dana.
 
Članak Kako deluje Fajzerova vakcina koja je odobrena za primenu u Velikoj Britaniji? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako Pfizerova vakcina funkcioniše kada se ubrizga u organizam?

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Dec.2020

Nova vakcina protiv korona virusa farmaceutskog giganta Pfizer i njemačke kompanije BioNTech odobrena je za upotrebu u Velikoj Britaniji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.