Kada će Hrvatska uvesti evro: Period u čekaonici i do 11 godina

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 09:53

Kada će Hrvatska uvesti evro: Period "u čekaonici" i do 11 godina

Zagreb -- Rejting agencija Fitch veruje da će se proces uvođenja evra u Hrvatskoj odvijati planiranim tokom, uprkos poremećaju koji je izazvala korona-kriza.

U poslednjem izveštaju o stanju hrvatske ekonomije, ova agencija iznela je očekivanja da će evropske institucije nastaviti s procesom pristupa Evropskom kursnom mehanizmu (ERM 2) i bankovnoj uniji.

Prema očekivanju agencije Fitch, Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će u trećem kvartalu, tokom letnjih meseci, formalno zatražiti ulaz u bankovnu uniju i ERM 2, čekaonicu za ulazak u evrozonu, u kojoj mora provesti najmanje dve i po godine.

Što se Hrvatske tiče, ona je obavila domaći zadatak: Vlada je još pre mesec dana izvestila da je ispunila akcijski plan od 19 reformskih mera, a ovih dana je i Hrvatska narodna banka (HNB) izvestila da je pet banak uspešno prošlo test kontrole kvaliteta njihove imovine, koju je sprovodila Evropska centralna banka (ECB). Sudeći po izjavama hrvatskih čelnika, Vlada će uskoro obavestiti evropske institucije o sprovođenju svih mera, a ECB bi trebalo da upozna zemlje članice evrozone sa rezultatima procene kvaliteta imovine pet hrvatskih banaka.

Njihov pozitivan odgovor očekuje se do sredine jula, a nakon toga procedura nalaže slanje formalnog zahteva za ulazak u ERM 2 i uspostavljanje bliske saradnje između Hrvatske narodne banke i Evropske centralne banke. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, taj proces bi trebalo da bude i završen narednih meseci.

Kada Hrvatska uđe u ERM 2, to najpre znači određivanje kursa po kojem će se u budućnosti baviti zamena domaće valute za evro, kao i raspon dozvoljenih fluktuacija oko središnjeg pariteta.

Raspon fluktuacija ne sme biti veći od plus-minus 15 odsto. U protekla dve decenije kuna je fluktuirala plus-minus pet odsto oko proseka od 7,42 kune za evro, pa se očekuje da će i središnji paritet zamene biti utvrđen približno oko tog tržišnog nivoa kursa. Kada je reč o ulasku u bankovnu uniju, to znači da će ECB doneti odluku o početku bliske saradnje s Hrvatskom narodnom bankom i nad kojim će bankama sprovoditi direktan nadzor. Nad preostalim, manje značajnim bankama nadzor će, u ime ECB sprovoditi HNB, prenosi SEEbiz.

Ako Hrvatska zaista ostvari prvi korak na putu ka evru, novo pitanje koje se otvara je koliko će ostati u kursnom mehanizmu i kada će evro zaista ući u svakodnevnu upotrebu. Iskustva drugih zemalja pokazuju da to razdoblje može varirati od dve i po godine, koliko je trebalo Sloveniji, do 11 godina, koliko je u kursnom mehanizmu provela Litvanija, od 2004. do 2015. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

HRVATSKA KUNA ODLAZI U ISTORIJU U julu zeleno svetlo za uvođenje evra?

Izvor: Blic, 08.Jun.2020

Iako je pre dva meseca naznačila mogućnost odgode ulaska Hrvatske u kursni sistem ERM II, agencija Fitch sada ipak veruje da će se proces uvođenja evra odvijati planiranim tokom, uprkos poremećaju koji je izazvala koronakriza.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.