Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2021, 23:54

KORONA UNIŠTAVA MOZAK! Naučnik dokazao da je kovid izaziva stanje slično šizofreniji i depresiji

Almir Aljović je dokotrant na Institutu za neuroimunologiju u Minhenu

Almir Aljović, doktorant na Institutu za neuroimunologiju u Minhenu, je na svom Tviter nalogu objavio istraživanje kako korona oštećuje mozak.

80% hispitalizovanih COVID-19 pacijenata ima neurološke simptome [1]. Jako je bitno razumjeti šta to SARS-CoV-2 radi mozgu kako bi kreirali bolje terapije za ove pacijente. Novo, detaljno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istraživanje [2] mozga 8 pacijenata preminulih od COVID-19 pokazuje sljedeće... 1/4

— Almir Aljović (@AlmirAljovic) July 31, 2021

Neuronske ćelije u delu mozga koji je zadužen za kognitivne funkcije (mišljenje, planiranje, pamćenje, pažnju...) su negativno regulisane nakon COVID-19. Stanje ovih pacijenata je najsličnije stanju pacijenata sa šizofrenijom, depresijom i poremećajima kognitivnih funkcija...

Ova negativna regulacija moždanih ćelija je rezultat aktivacije rezidentnih imunih i glijalnih ćelija u mozgu (levo kontrolni mozak, desno mozak COVID-19 pacijenata). Ovaj izgled mikroglija je karakterističan za stanja neurodegeneracije i teških upala mozga.

Nakon zapažanja mladi naučnik, koji je poreklom iz Prijepolja, ostavio je i reference na osnovu kojih je došao do zaključaka.

Ovim tvitom je samo još jednom dokazano kako sve korona može da ošteti mozak i izazove ozbiljne neurološke probleme.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.