KORONA SKRATILA ŽIVOTNI VEK CELOG STANOVNIŠTVA: Srbi će živeti godinu dana manje?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2021, 13:50

KORONA SKRATILA ŽIVOTNI VEK CELOG STANOVNIŠTVA: Srbi će živeti godinu dana manje?

Broj umrlih u Srbiji u 2020. godini porastao za 31,2 odsto

Nakon izbijanja pandemije korona virusa, ukupno očekivano trajanje života u 2020. godini palo je na 74,2 godine, odnosno niže je za jednu i po godinu u odnosu na 2019, rekli su za Euronews Srbija iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije.

Posmatrano po polu, dužina životnog veka muškaraca u 2020. bila je 71,4 godine i niža za 1,7 godina u odnosu na 2019, dok je prosečan životni vek žena bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 77,2, što je za 1,1 godinu kraće u odnosu na prethodnu godinu.

Kako navode iz RZS, podaci EUROSTAT-a za 2020. godinu takođe pokazuju da je nakon izbijanja pandemije, vrednost očekivanog trajanja života pri rođenju opala u većini država članica EU.

Najveći pad beleži se u Španiji (-1,6 godina), u Bugarskoj (-1,5), zatim u Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji (-1,4). Kao i u Srbiji, i u tim državama su muškarci bili više pogođeni, a najveći pad od -1,7 godina očekivanog trajanja života zabeležen je kod muškaraca u Bugarskoj.

Na osnovu podataka o broju umrlih u Srbiji u periodu od januara do maja 2021. godine, koji je iznosio 56.719 i, koji je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 43.244, veći za 31,2 odsto, može se očekivati nastavak ovog trenda i u 2021. godini.

- Pritom, treba imati u vidu da se trenutno raspoloživi podaci o broju umrlih odnose na prvih pet meseci ove godine i da je potrebno ispratiti kretanje ovog pokazatelja tokom čitave godine, da bi se sa preciznošću moglo izračunati očekivano trajanje života u 2021 - navode iz RZS.

- U Srbiji je očekivano trajanje života, posmatrano s demografskog aspekta, pokazatelj dugovečnosti ljudi i njegova vrednost odražava uslove mortaliteta u kojima populacija živi - navode iz RZS i dodaju da je u Srbiji posle Drugog svetskog rata snižavanje smrtnosti bilo kontinuirano i rezultiralo porastom očekivanog trajanja života novorođenih.

Štaviše, 2019. je dostignut maksimum od 75,7 godina za ukupno stanovništvo, što je skoro 16 godina duži vek u odnosu na polovinu prošlog veka.

Zanimljivo je da je vrednost očekivanog trajanja života od 2011. do 2019. u proseku rasla za oko 0,2 godišnje. Značajniji pad zabeležen je samo u 2020, ali treba imati u vidu da je u pitanju trend zabeležen u gotovo svim zemljama članicama EU i da je u direktnoj vezi sa pojavom pandemije.

Životni vek kraći za godinu i po dana i u SAD-u

Životni vek se skratio za godinu i po u 2020. godini i u Sjedinjenim Američkim Državama, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a u velikoj meri je za to upravo odgovoran koronavirus. Kovid-19 je doprineo smanjenju očekivanog životnog veka na 77,3 godine u 2020. godini, sa 78,8 godina u 2019. godini, prema podacima Nacionalnog centra CDC-a za zdravstvenu statistiku, prenosi "Vašington post".

To je ujedno i najveći jednogodišnji pad od Drugog svetskog rata, kada se u periodu između 1942. i 1943. godine, očekivani životni vek smanjio za 2,9 godina.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.