KORONA SE POJAVILA MNOGO RANIJE NEGO ŠTO SE MISLILO: Naučnici potvrdili šokantnu istinu o širenju virusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 07:21

KORONA SE POJAVILA MNOGO RANIJE NEGO ŠTO SE MISLILO: Naučnici potvrdili šokantnu istinu o širenju virusa

Prvi slučajevi su se verovatno pojavili još u oktobru 2019.

Prvi slučajevi kovida-19 verovatno su se u Kini pojavili između početka oktobra i sredine novembra 2019. godine, tvrde britanski naučnici u novim projekcijama koje sugerišu da se virus svetom proširio puno brže nego se ranije verovalo.

Prvi slučaj verovatno se dogodio 17. novembra, napisali su istraživači u analizi koja je objavljena u naučnom časopisu PLOS Patogens.

Prvi službeni slučaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kovida-19 zabaležen je početkom decembra 2019. u kineskom gradu Vuhanu, ali naučnici su dugo smatrali da se virus širio i pre toga.

Istog stava su i naučnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su na početku godine istraživali poreklo virusa.

Analitičari podataka, predvođeni Dejvidom Robertsom s britanskog univerziteta u Kentu, izračunali su najverovatniji period kad je patogen mogao preći sa životinja na čoveka, na osnovu informacija o prvim potvrđenim slučajevima u Kini i inostranstvu.

Britanski naučnici oslonili su se na matematički model iz područja zaštite prirode koji se inače koristi za predviđanja o izumiranju vrsta, piše agencija dpa.

Taj model sugeriše da se virus širom sveta proširio već u januaru. Kalkulacije pokazuju da je prva zaraza izvan Kine bila 3. januara u Japanu.

U Evropi je, po njihovim tvrdnjama, prvi slučaj bio u Španiji oko 12. januara a prva zaraza u SAD-u bila je oko 16. januara.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.