KORONA IZGURALA GRIP: Da li su naša deca već izgubila kolektivni imunitet i kako će izgledati vakcine?

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2021, 11:25

KORONA "IZGURALA" GRIP: Da li su naša deca već izgubila kolektivni imunitet i kako će izgledati vakcine?

S ozbirom na to da se vakcina protiv gripa svake godine pravi na osnovu sojeva koji su cirkulisali tokom prošle godine, nejasno je kakva će biti vakcina sledeće godine, ako se tipični obrasci bolesti vrate

Otkako se novi koronavirus počeo globalno širiti, slučajevi gripa prijavljeni Svetskoj zdravstvenoj organizaciji pali su na minimalni nivo.

Razlog je, smatraju epidemiolozi, što javnozdravstvene mere preduzete kako bi se sprečilo širenje koronavirusa zaustavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i grip. Virus gripa prenosi se na sličan način kao i SARS-CoV-2, ali su manje delotvorni u transmisiji s jednog domaćina na drugog.

Kao što je Scientific American pisao prošle jeseni, pad broja slučajeva gripa bio je i brz i univerzalan. Slučajevi gripa i dalje su retki.

- Grip jednostavno ne cirkuliše - kaže Greg Poland, koji je decenijama proučavao tu bolest na američkoj klinici Majo.

SAD su zabeležile oko 600 smrtnih slučajeva od gripa tokom sezone 2020./2021. Za uporedbu, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da je prethodne sezone bilo oko 22.000 smrtnih slučajeva zbog gripe, a pre dve sezone 34.000.

S ozbirom na to da se vakcina protiv gripa svake godine pravi na osnovu sojeva koji su cirkulisali tokom prošle godine, nejasno je kakva će biti vakcina sledeće godine, ako se tipični obrasci bolesti vrate

Svetska zdravstvena organizacija je krajem februara, kao i obično, dala preporuke za sojeve gripa protiv kojih se treba vakcinisati, ali procene su se temeljile na mnogo manje slučajeva nego obično. Istovremeno, s manje virusnih čestica koje kruže svetom, manje je šanse za sledeću mutaciju, pa je moguće da se vakcina u sezoni 2021./2022. pokaže izuzetno efiksanom.

Stručnjaci za javno zdravstvo zahvalni su na tom olakšanju. Neki su, međutim, zabrinuti zbog izgubljenog imunološkog odgovora.

Ako se grip povuče na nekoliko godina, današnja bi deca mogla propustiti priliku da im se u ranoj dobi u imunološkom sistemu razvije reakcija na grip.

To bi moglo biti dobro ili loše, zavisno o tome koji će sojevi cirkulisati tokom ostatka njihovog života. Zasad se o budućem prenosu gripa može samo nagađati, zaključuje Scientific American.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.