KORONA GAZI SLOVENIJU: Eksponencijalan rast zaraženih, proglašeno STANJE EPIDEMIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2020, 14:43

KORONA GAZI SLOVENIJU: Eksponencijalan rast zaraženih, proglašeno STANJE EPIDEMIJE

Slovenija je danas proglasila stanje epidemije za celu zemlju

U Sloveniji je u poslednja 24 sata sa 2.673 testa potvrđeno 537 novih zaraza koronavirusom, a jedan je oboleli umro, objavila je u ponedeljak slovenačka vlada, koja je proglasila stanje epidemije kovida-19 za celu državu u idućih 30 dana.

Broj potvrđenih zaraza od pojave virusa u državi u martu povećao se na 13.678, a aktivna su 7.103 slučaja. Nije zabeležen novi rekordni broj dnevnih zaraza jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i broj testiranja nedeljom manji nego radnim danima, ali podatak je zabrinjavajući jer je rast zaraza eksponencijalan, upozoravaju epidemiolozi.

Prema Nacionalnom Institutu za javno zdravlje, o dramatičnosti situacije - zbog koje je od danas na snazi proglas vlade o opštoj epidemiji koji će dovesti do novih restrikcija - svedoči i to da je kao i prethodni dan postotak potvrđenih zaraza u odnosu na testirane uzorke i dalje vrlo visok - 20,4 posto, te da se virus i dalje eksponencijalno širi.

Prošle je nedelje, pre osam dana, uz sličan broj testiranja kao juče, bilo 170 dnevnih zaraza, što znači da je njihov broj u jednoj nedelji utrostručen. Prema najnovijim podacima ministarstva zdravstva, trenutno je u bolnicama 289 obolelih od covida-19, od čega ih 55 treba intenzivno lečenje, a jedan je oboleli u nedjelu umro, pa je broj preminulih od početka zaraze sredinom marta do sada porastao na 189. Broj hospitalizovanih u jednom se danu povećao za 24, a na intenzivnim odeljenjima za šest pacijenata.

Tumačeći zašto je potrebno ponovo proglasiti epidemiju, premijer Janez Janša sinoć je upozorio na preopterećenost zdravstvenog sistema i opasnost da velik broj novoobolelih premaši kapacitete postojećeg zdravstvenog kadra, te pozvao na solidarnost i odgovornost u provođenju svih mera i preporuka.

Kako javljaju slovenački mediji, proglašenje administrativne epidemije koje je danas stupilo na snagu samo po sebi odmah ne donosi zaoštravanje mera, nego je to zavisno od daljnje situacije i "pragova" koje je svojim planom nedavno donela vlada za zaoštravanje mera.

Od danas počinje važiti odluka o onlajn nastavi u obrazovnom sistemu, osim za polaznike prvih pet razreda osnovnih škola, no strože mere predviđene planom epidemije, kao što su policijski čas i zabrana kretanja u noćnim satima, zatvaranje trgovinskih centara ili karantin po opštinama, dolaze u obzir samo u trećoj fazi kad se primenjuje najrigorozniji sistem epidemioloških mera. Za sada vlada ne planira da uvede opšte zatvaranje društvenog i javnog života, kao u martu i aprilu, kad je dnevnih zaraza bilo manje, ali se o novom virusu nije toliko znalo.

Premijer Janez Janša u nedelju je u videoporuci naveo da će sve mere koje donosi njegova vlada i dalje biti proporcionalne situaciji, da sada uz zaštitu života i zdravlja potrebno zaštititi i najvažnije delove privrede, te da je uveren kako će Slovenija iz borbe s koronavirusom izaći kao pobednik ako svi budu odgovorni.

- Sada su najvažniji životi, onda zdravlje, a nakon toga privreda, posebno vitalne privredne aktivnosti. Sve ostalo, od zabave i drugih aktivnosti, pa i do ličnih sloboda, moraće jedno vreme pričekati. Što više se toga budemo držali, to pre ćemo se moći barem delomično vratiti normalnom životu -naveo je Janša u jučerašnjem obraćanju građanima.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.