KORONA GAZI, ČUPA, UDARA I VIČE: Alarmantni podaci o nasilju nad ženama

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2020, 17:26

KORONA GAZI, ČUPA, UDARA I VIČE: Alarmantni podaci o nasilju nad ženama

Porodično nasilje u porastu tokom pandemije korone

Nasilje nad ženama kršenje je ljudskih prava i nema mu mesta u Evropskoj uniji niti igde drugde u svetu, poručio je danas šef evropske diplomatije Josep Borel, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava 25. novembra.

- Razmeri tog problema i dalje su alarmantni: svaka treća žena u EU doživela je fizičko i/ili polno nasilje - upozorio je Borrell.

Svetska zdravstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << organizacija procenjuje da je tako i drugde u svetu. Nasilje se uglavnom ne prijavljuje i mnogi zlostavljači prolaze nekažnjeno.

- Nasilje nad ženama postoji u svakoj zemlji, kulturi i zajednici. Pandemija covida-19 pokazala je ponovno da za neke žene čak ni njihov dom nije sigurno mesto -

- Promena je moguća, ali zahteva delovanje, predanost i odlučnost. EU je odlučna da nastavi neumorno raditi sa svojim partnerima na istraživanju i kažnjavanju nasilja, pružanju podrške žrtvama i istodovremeno rešavanju uzroka i jačanju pravnog okvira - poručio je Borel.

Borel je podsetio da se EU putem svoje inicijative "Spotlight”, koju je pokrenula 2017. u saradnji s UN-om doniravši 500 miliona eura, već bori protiv nasilja nad ženama u 26 zemalja sveta.

Najavio je da će Evropska komisija ove nedelje predstaviti novi akcijski plan za ravnopravnost polova i osnaživanje žena u svom spoljnom delovanju.

Pozvao je takođe države članice da ratifikuju Istanbulsku konvenciju, prvi pravno obavezujući instrument na međunarodnom nivou za borbu protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja.

- Naš cilj je vrlo jasan: prekinuti sve oblike nasilja nad ženama i devojkama. To dugujemo svim žrtvama - zaključio je.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.