KORONA DRASTIČNO PROMENILA POLITIČKE STAVOVE NEMACA: Kina postala omiljenija od SAD, evo šta kažu podaci

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2020, 22:46

KORONA DRASTIČNO PROMENILA POLITIČKE STAVOVE NEMACA: Kina postala omiljenija od SAD, evo šta kažu podaci

Promena stavova znači da samo 37 odsto Nemaca i dalje želi bliže veze sa Sjedinjenim Državama, što je znatno manje od 50 odsto, koliko ih je bilo tokom poslednjeg istraživanja sprovedenog u septembru 2019. godine.

Stav Nemaca prema Sjedinjenim Američkim Državama postao je negativniji od pojave korona virusa, dok je odnos prema Kini bolji nego što je bio, pokazuje anketa neprofitne fondacije "Koerber".

Čak 73 odsto od 1.000 Nemaca koji su učestvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u anketi, reklo je da im je mišljenje o Sjedinjenim Američkim državama gore zbog trenutne zdravstvene krize izazvane korona virusom.

Kao kontrast, 36 odsto ispitanika je reklo da sada ima lošije mišljenje o Kini, zemlji gde se korona virus prvobitno pojavio.

Dok jedan od četiri ispitanika ističe da ima pozitivniji stav prema Kini nego ranije, 71 odsto ispitanika je saglasno sa tvrdnjom da je Kina mogla biti transparentnija po pitanju upravljanja krizom.

U poređenju sa tim podatkom, 36 odsto Nemaca se zalaže za bliske veze sa Kinom, što je evidentan porast u odnosu na prethodnih 24 odsto.

- Rastući skepticizam Nemaca prema Sjedinjenim Američkim Državama je zabrinjavajući trend koji bi donosioce političkih odluka s obe strane Atlantika trebalo da podstakne na razmišljanje - rekla je Nora Miler, ekspertkinja za međunarode odnose iz fondacije "Koerber".
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.