[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Obveze zrakoplovnih putnika tijekom Korona krize

Izvor: TangoSix.rs, 12.Maj.2020, 08:01

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Obveze zrakoplovnih putnika tijekom Korona krize

Evidentno je da se zračni promet sve više otvara, da se ponovo pokreću linije, povećava se broj frekvencija, prizemljene kompanije i aerodromi počinju sa letovima. Lufthansa će u lipnju (junu) letjeti sa 160 aviona, čak 100 više nego u najgore vrijeme travnja (aprila).
Samim time zračne kompanije, zračne luke, ali i države sve više definiraju pravila kojima nastoje što više zaštitit posade i putnike. Neki su pritom istinski rigorozni, pa čak uvode i pretjerane mjere koje >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << su vrlo demotivacijske za potencijalne putnike, dok su neki prilično liberalni, no svi imaju neke mjere distanciranja i obveza kojih se putnici moraju pridržavati, a tako će biti još neko duže vrijeme.
Dok se može u beskraj raspravljati o svrsishodnosti nekih od tih mjera, zapravo je jedina prava istina, ono što mi je u telefonskom razgovoru rekao gospodin Tonči Peović, direktor zračne luke Brač i jedan od vodećih eksperata za sigurnost zrakoplovstva Europe: „Mjere se moraju uvesti, one moraju biti svrsishodne, a pritom treba znati da ni jedna sigurnosna mjera u zrakoplovstvu ne osigurava 100% sigurnosti, pa tako ni ove“.
Mjere EASA-e EASA (European Union Aviation Safety Agency), Agencija za sigurnost zračnog prometa Europske Unije, je već u samom početku pandemije uvela niz preporuka za prevenciju. Potrebno je jasno naglasiti da EASA nije postavila pravila kojih se moraju pridržavati članice Europske unije i njeni zračni prijevoznici, te zračne luke, već je postavila preporuke koje predlaže članicama Europske unije, te je ostavila državama članicama da same definiraju mjere koje smatraju potrebnima, sukladno svojim specifičnostima, ali i kvantiteti pandemije.
Osnovni dokument koji je Agencija objavila je EASA SIB 2020-2. Ovaj dokument predlaže da zaštitne maske nose svi djelatnici koji imaju doticaj sa putnicima, da one moraju biti učinkovite i certificirane za najmanje kiruršku uporabu, te da se mijenjaju najmanje svakih 4 sata ili češće ako proizvođač tako propisuje.
Nadalje dokument propisuje da svi djelatnici na zračnim lukama i avionima moraju dezinficirati ruke, a aerodromi i avio kompanije im moraju osigurati dezinfekcijska sredstva u toaletima i čekaonicama. Aerodromi i avioni moraju osigurati tekuću vodu i sapun, te naložiti djelatnicima da što češće peru ruke, a u slučaju da to nije moguće (limitirani tankovi sa vodom) osoblje mora koristiti rukavice koje po uporabi baca u otpad sa biorizičnim materijalima. Rukavice se moraju mijenjati često jer duže korištenje znači veći rizik zaraze.
Osoblje mora biti educirano za prepoznavanje simptoma koronavirusa, a iste definiraju kao povišenu temperaturu, konstantno kašljanje, poteškoće u dizanju, dok je relevantna činjenica i da je putnik boravio u zemlji koja je visokorizična za koronavirus. Ukoliko osoblje ustanovi takve putnike mora ih izolirati. Ustanovi li se tijekom leta da neko od osoblja ili putnik ima simptome mora se hitno obavijestiti aerodrom slijetanja da imaju takvu osobu na avionu te njegovu poziciju u avionu i sa kime je sve bio u doticaju (uključujući toalete).
Kompanije trebaju što više separirati putnike, tj. razmjestiti ih po kabini maksimalno moguće, ovisno o popunjenosti, a preporuče se da srednje sjedalo ostane prazno. Treba omogućiti socijalno distanciranje kod check-ina, sigurnosne provjere, boardinga, podizanja prtljage i dr. Trebalo bi tražiti od putnika da nose zaštitne maske. Također se traži da se maksimalno smanjiti broj djelatnika u prostorijama (npr. crew room), te ne dozvoliti nepotreban ulazak u avionsku kabinu operativnom osoblju aerodroma, hendlerima, tehničkom osoblju, medicinskom osoblju. EASA traži da se koriste elektroničke dokumente (EFB) kada god je to moguće
EASA traži od aerodroma i avio kompanija da se čiste zrakoplovi i aerodromske prostorije koliko je god moguće češće. Osoblju se mora zabraniti korištenje vlastitih dezinfekcijskih sredstava jer isti mogu prouzročiti kontraefekte, poglavito u doticaju sa nekim nekompatibilnim dezinfekcijskim sredstvima kompanija. EASA preporučuje HEPA (High Efficiency Particulate Air) filtere koji su se pokazali učinkoviti pa se preporučuju za avione i druge prostore, a ako avion nema ove filtere treba isključit cirkulaciju zraka u kabini.
Drugi dokument koji je objavila EASA još više definira preporuke i zove se „Guidelines on Management of Crew Members in relation to the SARS CoV-2“. Dokument naglašava da se avioni moraju što kraće zadržavati u rizičnim zračnim lukama, te da osoblje aviona mora imati što manje kontakata sa osobljem aerodroma i ne izlaziti iz aviona bez najveće potrebe. EASA smatra da treba smanjiti broj osoblja koje radi tehničku provjeru, utovar roba, tj. to treba napraviti samo jedan član posade. Zemaljsko osoblje ne treba ulaziti u avion osim u slučaju tehničkih problema ili krajnje nužde. Vrata aviona moraju se otvarati netom prije potrebe i što prije se zatvarati.
Dokument preporučuje kompanijama da osoblje ne ostaje na destinaciji, tj. da se što prije vrati u matičnu zemlju, no ako već to mora onda propisuje i uvjete za smještaj posada. Dokument traži da transport osoblja do hotela (ako je istinski nužan) mora biti posebno organiziran i ne smije biti javni transport. U tom transportu mora biti jedno prazno mjesto između dva člana posade. Hotelske sobe moraju biti dezinficirane prije dolaska posade i posada ne smije izlaziti iz hotelskih soba. Posada mora dobiti pakiranu hranu i napitke u hotelsku sobu, a ne jesti u restoranima.
Dokument traži da jedan član posade mora raditi u samo jednom sektoru i nije poželjno da se posade izmjenjuju u sektorima aviona. Treba maksimalno smanjiti interakciju posade i putnika. Također, treba omogućiti da posade ne dodiruju osobne stvari putnika.
Dokument definira da zaštitne maske trebaju nositi posade koje imaju doticaj sa putnicima i pritom se preporučuju maske N95 ili bar FFP3 maske. Avioni moraju imati UPK kit sa svom propisanom opremom.
Dokument preporučuje da posade mjere tjelesnu temperaturu bar dva puta dnevno. EASA smatra da kompanije trebaju pratiti imaju li posade neke od gore opisanih simptoma, te prijaviti svaki sumnjiv slučaj kod posada i imati propisane operativne procedure kod sumnjivih slučajeva. EASA traži da se osoblje koje je preboljelo koronavirus mora ponašati kao i ostale osobe jer su zabilježeni slučajevi ponovne zaraze.
EASA traži da jedan avionski toalet mora biti blokiran za korištenje samo i isključivo posada uz uvjet da avion ima najmanje dva toaleta. EASA nalaže da osoblje mora prati ruke što češće tijekom leta.
EASA naglašava da ako se moraju koristiti maske za kisik, prije idućeg leta iste moraju biti dezinficirane.
Dokument traži da u slučaju da se primijeti osoba koja ima simptome koronavirusa u avionu mora odmah dobiti zaštitnu masku (ili ako osoba ne može nositi masku mora imati rupčić preko usta i nosa). Takva osoba mora biti premještena i izolirana u avionu (po mogućnosti zadnje sjedalo), uz razmak prema ostalim putnicima, ako je moguće najmanje dva sjedala od putnika u svim smjerovima, te tri sjedala desno i lijevo od putnika. Toalet najbliži izoliranom putniku mora biti rezerviran samo i isključivo za njega. Član posade koji je već imao doticaj sa izoliranim putnikom bavit će se isključivo njima tijekom leta i to na razmaku od najmanje 2 metra. Ako sumnjiva osoba putuje u društvu i te osobe iz društva koje su imale kontakt sa njim moraju biti u izolaciji. Izolirane osobe zadnje napuštaju avion. Članovi posade koji su bili u doticaju sa izoliranim osobama posebno napuštaju zrakoplov i posebno se transportiraju do aerodromske zgrade gdje im se mora omogućiti prostorija gdje se mogu detaljno oprati i baciti zaštitna oprema u bio-rizična spremnike. Ti članovi posade moraju ići u samoizolaciju odmah po dolasku na aerodrom, a ako se pokaže da je test izolirane osobe bio pozitivan moraju biti u izolaciji bar 14 dana, ako je test izolirane osobe bio negativan, član posade se može vratiti na posao. Ista procedura mora se poštivati i ako je naknadno ustanovljeno da je neka osoba koja je bila na letu zaražena, a što zdravstvene službe moraju odmah prijaviti avio kompaniji, dočim sve osobe, pa i posade, koje su sa njom bile u kontaktu moraju ići u 14-dnevnu karantenu.
Mjere koje je uvela Hrvatska Od ponedjeljka 11.5. Hrvatska je izuzetno popustila svoje mjere, te je dozvolila sva okupljanja do 40 osoba (uključujući i treninge, kulturne i druge manifestacije, rekreativni sport i dr.), otvorila je sve trgovačke, ugostiteljske i uslužne objekte, čak i bazene (od 18.5.)  dozvolila je neograničeno putovanje unutar Hrvatske, a otvorila je i svoje granice za državljane Europske Unije i njihove obitelji, kao i državljanima trećih zemalja koji imaju dugotrajno boravište temeljem Direktive Vijeća 2003/109/EZ. Zbog svega toga povećava se i broj letova u Hrvatskoj.
Sukladno popuštanju mjera, 11.5. Croatia Airlines je povećala broj letova na 5 dnevno za Frankfurt, Dubrovnik i Split, dok Eurowings leti dva tjedna leta za Cologne. Između 18. i 25.5. krenut će sa letovima i Trade Air na 6 linija (iz Osijeka za Zagreb, Pulu i Rijeku, te iz Splita za Rijeku, Pulu i Dubrovnik). Do kraja mjeseca u Hrvatskoj će biti 70 tjednih letova (u prosjeku 10 dnevno).  Samim time Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske je osnovalo Radnu skupinu za pripremu mjera prevencije širenja Covid-19 u zračnom prometu Republike Hrvatske. U Radnoj skupini su bili predstavnici Ministarstva, Agencije, zračnih luka, Croatie Airlines i Trade Aira.
Mjere su podijeljene u tri grupe, one za zrakoplovne prijevoznike, za poslovnu avijaciju i za zračne luke.
Kod prijevoznika obavezno je nošenje maski na avionima i to kirurške maske (FFP2 ili N95), a ova mjere se odnosi i na kabinsko osoblje i na putnike. Kabinsko osoblje mora nositi i rukavice tijekom leta. Kabinska i letačka posada mora mjeriti temperaturu prije dolaska na posao i dva puta dnevno. Posade dolaze direktno na zrakoplov (ne prolaze kroz crew room) i zemaljsko osoblje im dostavlja dokumente na zrakoplov.
Pojačano je čišćenje zrakoplova između dva leta kada god je to moguće. Avion se mora dezinficirati svaki dan nakon zadnjeg leta. Avion se mora provjetravati između dva leta na način da se otvaraju sva vrata nakon izlaska putnika i do dolaska novih putnika. Posljednja odredba je u suprotnosti za EASA-ovom preporukom koja kaže da se vrata trebaju držati što više zatvorena.
Putnicima se mora omogućiti dezinfekcijsko sredstvo kako bi mogli dezinficirati ruke prije leta, te sjedala aviona. U zrakoplovima se smije posluživati samo voda, a ne smije se posluživati hrana i ostale potrepštine, kao ni vršiti prodaja. Moraju se ukloniti svi časopisi, novine i promotivni materijali iz kabine.
Intenzivno se prati stanje putnika da se eventualno ustanove sumnjive osobe. Za izolaciju sumnjivih osoba blokiraju se 4 prva reda na Q400 ili 3 zadnja reda na Airbusu A32F Croatie Airlines, dok Trade Air blokira zadnja dva reda i na L410 i na A320.
Izuzetno se liberalizirao promet poslovnih zrakoplova do 10 putnika. Naime, smatra se da su ovi putnici elitni turizam, nautički turizam, te najviši poslovni putnici i stručnjaci, da su ove osobe visokoplatežne dočim donose velik novac u Hrvatsku, ali i da imaju najvišu moguću zdravstvenu skrb i mogućnost prevencije, da su iste smještene u vilama ili na jahtama pa je i rizik zaraze daleko manji. Ipak mjere nalažu da se poslovni avion mora dezinficirati nakon svakog leta. Po dolasku na aerodrom posade se moraju educirati o socijalnom distanciranju, korištenju hotela i restorana, načinu uzimanja obroka isl. Putnici i posade moraju nositi zaštitne maske koje mora osigurati prijevoznik, a putnicima iste daje kapetan prije ulaska u avion. Po zauzimanju mjesta u avionu kapetan ulazi i zatvara vrata. Prvi časnik ne smije imati doticaja sa putnicima i cijelo vrijeme je u kokpitu. Kapacitet zrakoplova reduciran je na 25% osim ako putuju članovi obitelji i putnici moraju imati razmak od 1 metra. Posada mora biti pregradama odvojena od putnika, koji moraju biti udaljeni najmanje 2 metra od posada, dok najbliži putnici posadama moraju biti okrenuti leđima. Od ovih liberalnih mjera se izuzimaju putnici iz visokorizičnih zemalja.
Najviše pravila imaju zračne luke. Svi putnici u terminalu zračne luke moraju nositi kirurške maske FFP2 ili N95. Ako putnik nema svoju propisanu masku, zračna luka će mu istu prodati. U terminal mogu ući samo putnici sa boarding passovima, ne i pratnja, osim u slučaju da je ista nužna bolesnim ili hendikepiranim osobama. Prije ulaska u zračnu luku putnici se legitimiraju i provjerava se jesu li na listi za samoizolaciju ili imaju koronavirus, a ako jesu na listama zabranjuje im se ulazak u terminal i avion. Sumnjivom putniku se mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom i ako ima temperaturu ne dozvoljava mu se ulazak u terminal i avion.
Zračne luke i avio-kompanije moraju poticati putnike da koriste web sučelje za prijavu leta. Moraju se postaviti fizičke barijere između aerodromskog osoblja i putnika (check in šalteri, informacije, kontrola dokumenata). Možebitan sigurnosni ručni pregled putnika vrši se iza leđa putniku bez neposrednog kontakta licem u lice.
Na gateovima se mora osigurati veći prostor za putnike kako bi se osigurao prostor za putnike od bar 1,5 metara (veći broj sjedala, blokiranje sjedalica, korištenje svakog drugog gatea isl.). Zračna luka Zagreb je preuredila razmještaj stolica da se ova odredba može osigurati. Mora se označiti udaljenosti oznakama na podu poglavito na check inu i sličnim prostorima. Zračne luke moraju razdvajanje tokova putnika u dolasku i odlasku kada god je to moguće.
Mora se provoditi kontrola maksimalnog broja putnika u trgovinama, ugostiteljskim objektima i business salonima na terminalu. U ugostiteljskim objektima koristi se pribor za jednokratnu uporabu. Zračne luke moraju osigurati beskontaktno plaćanje parkiranja.
Konstantno se mora informirati putnike o higijensko-zdravstvenim mjerama i održavanju međusobnog razmaka. Na ključnim točkama postaviti uređaje za beskontaktnu dezinfekciju ruku.
Zračne luke moraju dezinficirati koridore za putnike, autobuse za prijevoz putnika, sjedalice u čekaonicama, sanitarne prostore, šaltere za registraciju putnika, informacije, gateove i ostalo. Treba voditi računa o dezinfekciji zraka i podova u javnim prostorima.
Ukrcaj putnika u zrakoplov moguć je isključivo uz razmak i u grupama po 10 putnika, iskrcaj iz zrakoplova vrši se u manjim grupama. Ukoliko se za transport do terminala koristi autobus u istom ne smije biti više od 20 putnika, a za manje autobuse ne više od 10 putnika.
Zračna luka Zagreb na front stranici napravila vrlo jednostavan popis mjere i praktičnih savjeta za putovanje i obveze tijekom koronakrize. Croatia Airlines također ima pobrojane mjere na svojoj stranici.
Posebnu naredbu uvela je i CCAA (Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo) koja je u naredbi CCAA ACO-2005-005 uvela niz mjera za posjednike licenci u zrakoplovstvu. Najbitnije mjere su da sve institucije u zrakoplovstvu moraju educirati sve nositelje licenci sa postupcima vezanim uz koronavirus, te su definirani modaliteti tih edukacija i kontrola istih. Da bi se rasteretilo zdravstvene i zrakoplovne ustanove, sve dozvole se produžuju do 31.7.2020.
Ostale države regije još uvijek nemaju objavljene mjere Obzirom da će Aerodrom Beograd otvara 18.5, što je za šest dana, a isti dan će letove započeti i Air Serbia (za London, Frankfurt, Zurich i Beč) već su i aerodrom i Air Serbia trebali objaviti mjere koje će morati provoditi putnici, osoblje i kompanije. Nažalost, takve mjere se još ne mogu pročitati na stranicama aerodroma, Air Serbie ili Ministarstva zdravlja (pa čak ni na stranici Ministarstva namijenjenoj Covid-19). Bez obzira što evidentno postoje stanovite procedure i na aerodromu i na repatrijacijskim letovima Air Serbie, ipak putnici bi morali znati bitno unaprijed koje su njihove obveze, poglavito obzirom na povećanje broja letova, a samim time i putnika u bliskoj budućnosti, takve procedure će morati provoditi velik broj ljudi, pa je upoznavanje javnosti sa istima potrebno vrlo hitno.
Aerodromi Crne Gore su zatražili izradu analize mjera EASA-e i Republike Hrvatske, koje sada proučavaju i uskoro će donijeti vlastite mjere na tom tragu, prvenstveno na iskustvu Republike Hrvatske koja je prva donijela konkretne mjere.
Ostale države regije još uvijek nemaju objavljene mjere, no kako se u njima promet neće pokretati prije 1.6. još uvijek imaju vremena da ih donesu i javno obznane.
Strože mjere u nekim državama Neka kompanije i države su uvele bitno strože mjere od ovih hrvatskih, pa čak i od preporuka EASA-e.
Tako su Wizz Air i easyJet samoinicijativno odlučili blokirati srednje mjesto od tri mjesta u redu, dočim je razmak između dva putnika minimalno pola metra. Ovime je maksimalan kapacitet zrakoplova tek 66% što bitno smanjuje mogućnost zarade kompanije, no i ovako je popunjenost zrakoplova ispod 50%, a ista neće biti ništa bolja idućih par tjedana, pa kompanije zapravo i ne gube puno, tek na nekom popunjenijem letu, što je istinski izuzetak. Wizz Air će tako u A321 imati maksimalno 160 sjedala (do sada 239), a u A320 samo 120 sjedala (do sada 180).
Emirates će pak testirati putnike za koronavirus o svom trošku na samom aerodromu, te neće dozvoliti ulaz u avion putnicima čiji test se pokaže pozitivan. Ovaj certifikat vrijedi i za ulaz u države koje traže testiranja. Putnici koji preko Tokyo Narite žele uči u Japan moraju se testirati na samom aerodromu, te čekati testove jedan do dva dana. Pritom im je Japan osigurao spavanje u prostorima odvojenim kartonskim pregradama koje ih odvajaju od ostalih putnika na razmaku od 2 metra, te su uz njih i njihovi koferi. Kreveti su udobni, no putnici bez maski za oči će teško spavati obzirom da je svjetlo terminala upaljeno 24 sata. Ove kutije su na prostoru podizanja prtljage. U Europi Bečki aerodrom ne dozvoljava ulazak putnika bez testa na koronavirus. Putnik ima tri opcije ili će doći u Beč sa već izdanom potvrdom o testiranju, ne starijom od 4 dana, ili će ići u 14-dnevnu izolaciju, ili će na aerodromu platiti 190 EUR i testirat će ga privatna kompanija koja će mu izdati certifikat još isti dan nakon relativno kratkog vremena čekanja.
Na većini aerodroma beskontaktno se mjeri temperatura sumnjivim putnicima, no neki najveći aerodromi već su uveli skeniranje svih putnika, koji prolaze skenere za mjerenje temperature i ako skener pokaže temperaturu od 38 stupnjeva celzijusa ili više ne dozvoljava mu se ulazak u terminal i avion.
Neke države traže određenu dokumentaciju sa putnicima (da nisu bili u zarazom najrizičnijim prostorima, mišljenje liječnika opće prakse o napostojanju simptoma Covida-19, da nisu na listama za samoizolaciju ili na listama zaraženih Covidom-19 ist.).
Emirates i neke druge kompanije zabranjuju ručnu prtljagu u kabini aviona osim aktovke ili manje ručne torbice i laptopa. Manja torba ručne prtljage (55x40x20) sada se mora prijavljivati u predanu prtljagu.
Kompanije na long-haul letovima hranu i napitke daju u papirnatim vrećicama, te tako i prikupljaju ostatke, a neke kompanije imaju organiziran buffete uz galleye na kojem putnici sami uzimaju hranu i napitke dok ostatke sami bacaju u vreće za smeće.
Neke kompanije su kabinsko osoblje odjenule u kombinezone sa ugrađenim kapuljačama, uz korištenje rukavica, maski, naočala i vizira. Takvi kabinci izgledaju kao da su zdravstveni radnici došli direktno sa odjela zaraženih koronavirusom i istinski izgledaju sablasno. Kabinci AirAsie imaju takve nove „uniforme“ i to u brendiranoj crvenoj boji, što još više pojačava ovaj sablazni dojam.
AirAsia cabin crew U svakom slučaju putnici koji planiraju putovati avionima u idućim mjesecima moraju provjeriti pravila kako zračnih kompanija, tako i aerodroma polazaka, aerodroma konekcija i aerodroma na destinaciji, kao i država destinacije, kako bi izbjegli probleme tijekom putovanja i visoke troškove koje bi mogli imati za testiranja, maske i ostale obveze koje im nameću kompanije li države. Većina zračnih kompanija i aerodroma ta pravila ima objavljena na svojim front stranicama. Informirajte se i oboružajte strpljenjem, to je u prvom redu za vaše dobro i sigurnost.
The post [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Obveze zrakoplovnih putnika tijekom Korona krize appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.