KAKVE SU CENE OVE GODINE NA GRČKIM PLAŽAMA? Koliko je korona promenila situaciju u omiljenom srpskom letovalištu

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2020, 07:27

KAKVE SU CENE OVE GODINE NA GRČKIM PLAŽAMA? Koliko je korona promenila situaciju u omiljenom srpskom letovalištu

Veliki broj državljana Srbije, odlučilo je da spas od letnjih vrućina i stresa izazvanog korona virusom, potraži barem na kratko na nekoj od plaža Grčke, u koji je našim turistima dozvoljen ulazak, kako drumskim, tako i avionskim saobraćajem.

Ono što sve naše turiste interesuje, sem pravila oko testiranja na virus korona, popunjavanja formulara bez kojeg nije moguć ulazak u Grčku ovog leta, jesu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao i uvek, cene po grčkim letovalištima.

Ivanu Stanojević je Srpkinju koja dugi niz godina živi i radi u Solunu i jednu od administratora na stranici Live from Greece. Ona je ovaj put bila "insajder" i upućuje u to kakva je situacija na plažama, tavernama i barovima Halkidikija, Tasosa, Evije i ostalih poznatih mesta na koje rado dolaze naši turisti.

Pored cena Ivana je govorila o merama zaštite koje vladaju na plažama, te i o samoj situaciji koja vlada među ugostiteljima.

Turisti zadovoljni - ugostitelji baš i ne

Kako su prvi turisti već osvojili grčke plaže koje su trenutno i najaktuelnije među srpskim turistima, počele su da pristižu i informacije o cenama, situaciji, protokolima i opštim utiscima. A opšti utisak onih koji u Grčkoj žive je da je situacija što se tiče prisustva ljudi majska, iako je more već toliko toplo kao da je sredina jula.

- Onima koji žive od turizma se ovo nikako ne sviđa, dok oni koji pohode turištička mesta radi odmora kažu da im je trenutno stanje baš potaman. Obično na to dodaju i činjenicu da se Grčka vrlo uspešno do sad odbranila od širenja virusa i da postoji strah da se stanje ne pogorša dolaskom turista. Vesti o porastu zaraženih u balkanskim zemljama nikako ne idu na ruku čitavom tom stanju - navodi Ivana.

Ugostitelji čekaju turiste

Kako kaže, cene su ove godine zbog korona virusa doživele pravi rolokoster. U jedno je ipak sigurna, ugostitelji iz Grčke čekaju turiste kao ozebao Sunce.

- Turistička mašinerija Grčke je uveliko spremna da dočeka sve one željne grčkog mora i sunca i jedino što nedostaje da slika bude upotpunjena je upravo veći broj turista. Jedno od glavnih pitanja koje zanima sve je i slika ovogodišnjih cena i to da li su one pale zbog smanjene potražnje ili su porasle kako bi nadoknadile gubitke kraće sezone - kaže ona.

- Pre nego što se desila pometnja sa zatvorenim granicama, u alotmanskoj ponudi smeštaja se kod pojedinih objekata mogao primetiti određeni rast cena baš zbog nadoknade gubitaka. Međutim, pošto se desilo to što se desilo i grčki hotelijeri shvatili da postoji mogućnost da će izgubiti jedno od tržišta koje će ove godine predstavljati okosnicu sezone, pristupilo se masovnim popustima kako u hotelskoj, tako i u apartmanskoj ponudi. Što se tiče vanpansionske ponude, iako je grčka Vlada pre početka same sezone donela paket mera smanjenja PDV-a u koji se tiče i ugostiteljstva između ostalog, ne primećuje se osetniji pad cena - navodi Ivana.

Nešto je jeftinije, a nešto je kao i prošle godine

Kako kaže, turista ima, a cene nekih proizvoda su ostale iste, neke su nešto niže, a neke su ostale u proseku.

- Mnogobrojni turisti verni Grčkoj kao destinaciji koji su već pristigli na more, mogu primetiti da su cene manje - više iste ili neznatno niže od ranijih godina. Tako se kafa u zavisnosti od letovališta do letovališta, ali i prestiža objekta koji se može posetiti, može popiti za 2,5 do 5 evra. Prosečna cena uobičajene marke piva je od 3 do 4 evra, a kokteli od 6 do 10 evra - navodi ona.

Voda je standardno 50 centi za flašicu ili 1,5 evro za litar u tavernama. Svi ugostiteljski objekti i inače donose besplatnu vodu u bokalima uz kafu koja se poruči, ali neki tu vodu ne piju jer je ustvari filtrirana voda sa česme.

Što se tiče girosa cene variraju od 2 do 3 evra u proseku, a pica od 6 do 10 evra u zavisnosti od letovališta.

Ako i ove godine vagate džepom, Olimpska regija je i ove godine isplativa varijanta. Ono što je bitno, navodi, jeste činjenica da se ugostitelji pridržavaju mera zaštite u vidu maski, rukavica, razdvojenih stolova.

- Halkidiki je primera radi nešto skuplja destinacija poređući sa Olimpskom regijom, Tasosom, Evijom ili letovalištima bliže Solunu pa tu turisti mogu očekivati prosek ili višu vrednost gore navedenih cena - kaže ona.

Kompletna večera morskih plodova u dobrom restoranu u Ormos Panagijas iznosi 46 evra što je inače cena i ranijih godina za isti meni.

U restoranima i tavernama se poštuju propisi po kojima je razdaljina među stolovima veća nego inače, a konobari nose maske ili vizire.

Mobilijari upola jeftiniji u odnosu na prošlu godinu

Mere zaštite se poštuju i na plaži, gde su mobilijari udaljeni jedni od drugih na propisanoj udaljenosti. Takođe, cene setova su niže do 50 posto, a kako nam je dodala, cene voća i povrća su slične onima koje vladaju kod nas.

"Što se tiče ležaljki i suncobrana, ove godine zbog zdravstvenih protokola svi objekti koji nude ovu uslugu moraju ih postaviti na razdaljinu od 4m, a cene su niže nego ranije.

Na Halkdiikiju se u barovima gde je do prošle godine set koštao 10 evra, sad naplaćuje 5.

Cene povrća i voća po piljarama i marketima su približno slične srpskim cenama, dok je meso neznatno skuplje. Ostala ponuda je ista kao i do sad.

Trenutnu situaciju koja vlada u turizmu, ocenjuje kao izazovnom, a konačnu sliku, odnosno, gubitak u državnoj kasi, veruje da će se videti tek na kraju godine.

- Ova sezona je po mnogima izazov za sve koji se bave turizmom, a konačne procene gubitaka će biti relevantne tek na kraju sezone - zaključuje Ivana.

Do tad, Egejsko i Jonsko more nastavljaju da mame svojim plavetnilom i lepotom za sve one koji se upute ka jugu kako bi prikupili snagu za nadolazeću jesen i zimu. Ukoliko to učinite do polovine jula, uživaćete u manjoj gužvi i Grčkoj kakva je bila pre dvadeset i više godina.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.