KAKO DA PREDUPREDITE UPALU PLUĆA? Jedna stvar vam može spasiti život ukoliko se zarazite koronom

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2021, 19:36

KAKO DA PREDUPREDITE UPALU PLUĆA? Jedna stvar vam može spasiti život ukoliko se zarazite koronom

Mađarski naučnici tvrde da pneumonije uglavnom nastaju iz gornjih respiratornih organa

Verovatnoća da korona virus uđe direktno u pluća je izuzetno mala, pa pneumonije uglavnom nastaju iz gornjih respiratornih organa, pokazuje najnovije istraživanje koje su mađarski naučnici objavili u Sajentifik Riportsu.

Prema njihovim rezultatima, mogućnost za direktan upad patogena kovida u pluća je izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mala, čak i ako se aerosoli iz kašlja osobe zaražene kovidom udahnu.

Proces koji vodi u pneumoniju počinje sa infekcijom gornjeg respiratornog trakta, gde se virus umnožava i prodire niže u respiratorne organe, tvrde naučnici.

Oni su predložili primenu agensa koji smanjuju koncentraciju virusa na sluznici membrana usta i nosa kada pacijent oseti prve simptome bolesti, kao što su kašalj ili nedostatak mirisa ili ukusa, kako ne bi došlo do teže faze, navodi Eotvos Lorant Riserč Netvork u saopštenju.

Naučnici su takođe naglasili važnost smanjivanja koncentracije kovida u vazduhu i predložili često provetravanje prostorija i kašljanje u maramicu, čak i kada je pacijent sam u prostoriji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.