Izvor: Radio 021, 31.Mar.2020, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedini gradić u Lombardiji koji prkosi virusu korona

U Lombardiji, italijanskom regionu koji je najteže pogođen kovidom-19, postoji gradić Ferera Erbonjone, u okolini Pavije, sa nešto više od hiljadu stanovnika, koji je jedina opština u regionu bez ijedne osobe zaražene korona virusom.

Ovaj izuzetak je zainteresovao naučnike, pa će, kako prenosi RTS, institut "Mondino" u Paviji uraditi analizu krvi stanovnika na prisustvo antitela.

Gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Đovani Fasina, koji je inače lekar, o tome je obavestio građane.

"Mislimo da je korisno da proučimo naše stanovništvo čija je srednja dob dosta visoka, tako da smo i prilično izloženi riziku. Svi stanovnici mogu da odluče do 2. aprila da li žele da urade analizu krvi koja će biti urađena u laboratoriji Sanacaro", izjavio je Fasina.

"Ispitivanje ima eksperimentalni karakter koji predviđa praćenje stanovništva tokom dva meseca", kažu iz Instituta "Mondino".

Direktor Instituta Livio Tronkoni objasnio je da analize mogu da pruže podatke koji mogu biti od velikog značaja i koji će biti podeljeni sa virolozima poliklinike "San Mateo" i sa naučnim odborom regiona Lombardije.

Gradonačelnik je ubeđen da su mnogi ljudi došli u kontakt sa virusom, ali da su ga preležali bez simptoma.

"Na ovaj način možemo utvrditi koliko je procenata stanovnika imuno", rekao je Fasina, istakavši i da su građani svakako ozbiljno shvatili sve restriktivne mere.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.