Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020, 09:48

Japanci neće ostati u domovima tokom pandemije sve dok ih vlast ne natera

Japanci neće ostati u svojim domovima tokom pandemije virusa korona sve dok ih vlasti na to ne nateraju, piše CNN.

Premijer Šinzo Abe je ove nedelje odbio da proglasi vanredno stanje, što je stvorilo svojevrstan pritisak na kompanije da radnike društveno distanciraju, po mogućnosti tako što će im dopustiti da rade od kuće.

U Japanu, prema podacima vlade iz 2019. godine, skoro 80 odsto kompanija nema mogućnost da pusti zaposlene da rade od kuće, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je uostalom povezano i sa japanskom kulturom prekomernog rada.

Širom Japana je u udarnim terminima moguće videti mnogo ljudi koji putuju javnim prevozom, naročito u glavnom gradu, i za većinu je rad najveći prioritet i izgovor zbog kojeg se ne pridržavaju izolacije.

Među njima je do pre dve nedelje bio i 52-godišnji nastavnik engleskog jezika Hideja Tokijoši, koji je svakodnevno putovao u glavni grad iz susedne oblasti, da bi potom prešao na podučavanje preko interneta.

Tokijoši je, piše CNN, redak slučaj.

"Informacije o virusu korona su nam na umu i plašimo se više nego što biste očekivali", nedavno je tvitnuo Tokijoši, dodavši da je za prosečne Japance rad uvek najveći prioritet i najveći izgovor. "Ako vlada ne zatvori sve kompanije uz nekoliko izuzetaka, niko neće ostati kod kuće. Mi smo robovi."

Japan nije proglasio vanredno stanje jer se njihov zdravstveni sistem uspešno bori protiv pandemije.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.