Izrael: Odloženo ukidanje restrikcija zbog skoka broja zaraženih korona virusom

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Jun.2020, 19:42

Izrael: Odloženo ukidanje restrikcija zbog skoka broja zaraženih korona virusom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je danas da njegova vlada u ovom trenutku neće nastaviti da ublažava restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa jer stalno raste broj zaraženih u zemlji.

"Mi smo možda već usred dupliranja stope infekcija za manje od deset dana. Odlučili smo da povučemo kočnicu pre svega, da zaustavimo ublažavanje (restrikcija) i da preispitamo slučaj u narednoj nedelji", rekao je Netanjahu posle sastanka takozvanog kabineta koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji čine ministri zaduženi za borbu protiv zaraze.

To znači da se obnova putničkog železničkog saobraćaja zvanično odlaže treći put zaredom, prenose izraelski mediji.

Mogućnost obnove će se ponovo razmotriti naredne nedelje, a pozorišta i koncertne dvorane ostaće zatvorene bar do 21. juna.

Jedino je odobreno da se broj učesnika raznih događaja poveća na 250.

Ministar zdravlja Izraela Juli Edelštajn rekao je na sastanku da je prošle sedmice zabeleženo 800 novih slučajeva zaraze u poređenju sa oko 300 infekcija u prethodne dve nedelje zajedno.

On je objasnio da Izraelci suočeni sa tim brojem ne mogu biti zadovoljni i da policija mora da vodi računa o primeni mera fizičkog distanciranja u autobusima i u restoranima, između ostalih mesta, kako bi se disciplina javnosti vratila i omogućilo otvaranje ekonomije.

Ministarstvo zdravlja je jutros objavilo da je još 45 testiranih osoba pozitivno na korona virus od sinoć i time se broj zaraženih od početka pandemije povećao na 17.915, a preminulo je 298 ljudi.

Posle smanjenja stope zaraženosti u poslednjim nedeljama skok broja novih slučajeva bolesti Kovid-19 zabeležen je u Izraelu. Zdravstveni zvaničnici su to pripisali pre svega otvaranju škola.

"Kao što stalno govorim, virus je ovde. Nije to moja ni ničija druga izmišljotina. Ko god kaže da nije bilo opasnosti od početka ili da nema opasnosti sada dovodi javnost u zabludu i ohrabruje ponašanje koje ugrožava javno zdravlje i živote mnogih", rekao je Netanjahu.

On je porast broja zaraženih pripisao ublažavanju restrikcija radi obnove ekonomije ali smatra da je to delom posledica što se više ne poštuju pravila o nošenju maski, fizičkom razdvajanju i higijeni.

Ministarstvo obrazovanja Izraela je u nedelju saopštilo da je 130 škola i vrtića  zatvoreno u poslednjih deset dana i da je od juče 17.605 učenika u karantinu.

Vlada je odlučila da se ne zatvaraju sve škole, već samo one gde se pojave slučajevi zaraze.

Škole su otvorene u maju pošto su dva meseca bile zatvorene.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.