Izložba zaštitnih maski u Narodnom muzeju: One su simbol situacije

Izvor: B92, 22.Maj.2020, 09:01

Izložba zaštitnih maski u Narodnom muzeju: "One su simbol situacije"

U češkom Narodnom muzeju u ponedeljak se otvara izložba maski koje su se nosile kao zaštita od koronavirusa tokom epidemije.

Češka vlada je među prvima uvela obavezu nošenja maski, a u ponedeljak će njihovo nošenje biti obavezno samo u javnom prevozu i institucijama, uključujući muzeje.

Zbog velike tražnje na početku epidemije i nestašica industrijski proizvedenih maski, ljudi su širom zemlje počeli da ih prave kod kuća.

"Danas je to ogroman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj maski, teško je reći šta bi trebalo ostaviti budućim generacijama. Maske su simbol situacije", kaže kustoskinja Mira Burijanova, prenosi Rojters.

Mala izložba u Narodnom muzeju prikazaće odabrane eksponate među više stotina maski koje su građani poslali. Na njima su narodni motivi, duhovit dizajn, a na nekima je i češka zastava.

Jednu masku su napravila deca sa autizmom. U Češkoj je registrovano 8.725 slučajeva koronavirusa, a umrlo je 304 osobe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.