Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Jul.2020, 10:50

Isporučena humanitarna pomoć domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici

Predstavnici više nevladinih organizacija posetili su Dom zdravlja u Tutinu i Sjenici i donirali opremu koja će pomoći u borbi protiv virusa korona, pošto je u humanitarnoj akciji prikupljeno 1,8 miliona dinara za tu namenu.

Obema ustanovama donirane su hirurške rukavice, maske, lekovi, dezinfekciona sredstva, zaštitne kape i mantili, ali i sistemi za infuziju, maske za kiseonik, pulsni oksimetri, toplomeri, invalidska kolica.

Predstavnik organizacije POTENT >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mesta uverili je situacija u oba grada alarmantna, te da su stanovništvo i zdravstveni radnici zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih, nedostatka testova i stručnog medicinskog kadra.

Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina za decu i odrasle, invalidska kolica.

Kako su saopštili aktivisti u Domu zdravlja Tutin, prema informacijama zdravstvenog osoblja sa lica mesta oko 100 ljudi dnevno se javi na pregled, a pregledaju ih kroz prozor jedne od ambulanti.

"U ovoj ustanovi infektolog je zaražen, a nemaju pulmologa, anesteziologa, internistu i nisu u mogućnosti da naprave kovid bolnicu jer se u planu mreže zdravstvenih ustanova vode kao Dom zdravlja sa stacionarima", rekao je Oljača.

Prema rečima Marka Oljače, situacija u Sjenici je još dramatičnija "jer je od 230 zaposlenih u ovom domu zdravlja, više od 30 zaraženo, nemaju evidenciju o broju zaraženih u gradu, a dnevno se na pregled javi od 90-120 osoba".

Od 270 urađenih radioloških nalaza, više od 70 odsto pacijenata ima pneumoniju, pa ih upućuju u bolnicu u Užicu, rekao je Oljača i dodao da i sjeničkom domu zdravlja nedostaju radiolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi.

"Poseduju jedan rentgen aparat koji je star više od 35 godina, a nedostaju i defibrilatori sa monitorom, nazalne sonde, aparati za kiseonik i boce sa kiseonikom, dodatna zaštitna i dezinfekciona sredstva.

U saopštenju se navodi da je putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za šest dana prikupljeno ukupno 1.840.488 dinara, kao i da se akcija nastavlja.

Oprema je nabavljena u akciji koju su putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće velikog broja nevladinih organizacija poput Trag fondacije, Ne davimo Beograd, Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje - POTENT, Građanske inicijative, Catalyst Balkans, Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484, Koalicije za dobročinstvo.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.