Žena koja je u Srbiju donela novi soj zarazila se u avionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2021, 18:09

Žena koja je u Srbiju donela novi soj zarazila se u avionu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras da su kontakti osobe koja je donela novi soj korona virusa u Srbiju izolovani i da su se ti ljudi koji su se zarazili već oporavili.

"Reč je o ženi 58. godište, koja se najverovatnije zarazila u avionu iz Londona. Bila je negativna po dolasku ali je posle dva-tri dana dobila pozitivan rezultat nakon što joj je pozlilo. Nastavili smo dalju dijagnostiku i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posle svih analiza smo sinoć izolovali novi soj, i ono što o njemu znamo jeste da je sličan običnom korona virusu", rekao je on gostujući u emisiji ''HIt tvit'' na TV Pink.

Razlika je u tome da se klinička slika, kako je rekao, ispolji brže, pa je tako i njen suprug brzo ispoljio simptome, nakon čega je završio sa obostranom upalom pluća i bio u bolnici.

''Došla im je i snaja iz Tuzle koja se takođe zarazila, ali nije bilo potrebe za vakcinacijom'', objasnio je Lončar.

Na pitanje da li je novi soj virusa smrtonosniji, kaže da je prošlo malo vremena da bi se takvi zaključci donosili.

Institut za mikrobiologiju u Beogradu: Izolovan britanski soj

Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izolovala je prvi put britansku varijantu mutiranog virusa korona.

"Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva", rekla je za Tanjug profesorka Tanja Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije danas da ga je ministar zdravlja Zlatibor Lončar obavestio da je u Srbiju stigao britanski soj.

"Putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu, donela je taj soj, njen suprug je imao teške simptome", rekao je Vučić i dodao da su ispraćeni svi kontakti te žene i da su pokušali da ih izoluju.

Inače, sekvenciranje virusa (kojim se prate mutacije) radi Veterinarski institut iz Kraljeva još od aprila prošle godine, a od septembra se uključio i Medicinski fakultet u Beogradu.

Britanski soj virusa korona još uvek nije dovoljno istražen. Zna se da se virus brže i lakše širi među ljudima. Lekari kažu da registrovane vakcine protiv virusa korona štite i od mutiranih sojeva virusa.

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Mariijan Ivanuša rekao je juče za Tanjug da je važno da se građani što pre vakcinišu jer su odobrene vakcine efikasne i protiv novog soja virusa.

"Mutacije će se događati i ubuduće tako da se mora pratiti situacija kako bi se videlo da li ta efikasnost ostaje ili su potrebne manje promene u vakcini. Ono što sada znamo, jeste da su vakcine efikasne za sve viruse koji su u cirkulaciji", naveo je Ivanuša.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIRUS SE BRŽE I LAKSE ŠIRI MEĐU LJUDIMA: Da li anti-kovid imunizacija štiti od novog soja korone?

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2021

Laboratorija Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu izolovala je prvi put britansku varijantu mutiranog virusa korona...- Britansku varijantu virusa izolovali smo u uzorku pacijentkinje koja je doputovala iz Ujedinjenog Kraljevstva - rekla je profesorka Tanja Jovanović...Predsednik...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.