Inflacija desetkuje Evrozonu: Poskupeli HRANA, ALKOHOL I DUVAN

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2020, 10:31

Inflacija desetkuje Evrozonu: Poskupeli HRANA, ALKOHOL I DUVAN

Korona ostavlja snažan trag

Međugodišnja inflacija u evrozoni je u junu, mesecu u kojem su postepeno ukidane mnoge restriktivne korona mere, iznosila 0,3 odsto, što je ubrzanje u odnosu na majsku stopu od 0,1 odsto, objavila je danas evropska statistička služba Evrostat.

U istom mesecu prošle godine, rast potrošačkih cena u evrozoni je iznosio 1,3 odsto na godišnjem nivou.

Inflacija u celoj Evropskoj uniji je u junu 2020. godine ubrzala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na 0,8 procenata međugodišnje sa 0,6 odsto u maju. Godinu dana ranije, ta stopa je bila 1,6 odsto, pokazuju podaci Evrostata.

Deflacija je u junu na godišnjem nivou zabeležena na Kipru (-2,2 odsto), Grčkoj (-1,9) i Estoniji (-1,6), dok su najviše stope registrovali Poljska (3,8 odsto), Češka (3,4) i Mađarska (2,9).

U odnosu na maj, inflacija je na godišnjem nivou pala u sedam država članica EU, a porasla u dvadeset.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.