I u niškom Domu zdravlja uzimaju uzorke za testiranje na koronu, za 4 dana 275 testova

Izvor: JužneVesti.com, 07.Apr.2020, 13:14

I u niškom Domu zdravlja uzimaju uzorke za testiranje na koronu, za 4 dana 275 testova

Od petka, 3. aprila niški Dom zdravlja ima materijala i obučene ljude, koji od tog popodneva uzimaju uzorke za testove na virus korona. Zaključno sa ponedeljkom, navodi zamenica direktora Danijela Nešić, većinom u Veterinarskom institutu Niš, testirano je 275 ljudi koji su im se javili, a za koje su lekari u trijažnom cetru procenili da ima potrebe za tim.

Na ulazu u Dom zdravlja nalazi se trijažni centar, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u koji dolaze oni koji sumnjaju da su zaraženi novim virusom. Lekar odlučuje da li pacijent treba da ide na rendgen ili laboratoriju, pojašnjava Nešićeva, a ukoliko ova dva pregleda pokažu da je moguće da je osoba zaražena koronom, uzima se uzorak i šalje na testiranje.

Dom zdravlja može uzimati uzorke od 3. aprila u 17 sati i od tada do poslednjeg preseka, koji je bio sinoć, navodi zamenica direktora ove ustanove, testirano je 275 ljudi.

Lekar piše da je potrebno da je potrebno da pacijent bude u kućnoj samoizolaciju dok mu ne jave rezultat testa telefonom. Ako bude pozitivan, lekar ga obaveštava da mora dalje, mora da se smesti ili u "Čair" ili na kliniku, zavisno dod stanja, jer se ono nekada promeni za 24 sata. Pacijenti ne mogu da budu u kućnoj izolaciji, jer definitivno moramo da stanemo na put šetanju onih koji su pozitivni - kaže Nešićeva.

I dalje je Dom zdravlja prva stanica za one sa lakšim simptomima, pojašnjava Nešićeva, dok one za koje lekari procene da ima težu kliničku sliku upućuju na Infektivnu kliniku i tamo testiraju.

Uzorci koji se uzmu u Domu zdravlja mahom se rade u Nišu, pre svega u Veterinarskom institutu, a direktor ove ustanove Miloš Petrović kaže da se na taj način značajno dobija na vremenu, što je u ovim uslovima jako važno.

U pitanju je akreditovana laboratorija sa visoko stručnim kadrom i savremenom opremom, čije kapacitete smo mi nastavili u svakom smislu da unapređujemo poslednjih godina, te je i ovo dokaz da je naša laboratorija od velikog nacionalnog značaja - rekao je Petrović.

Od 1. aprila u Veterinarski institut stižu uzorci za ispitivanje kovida 19 iz zavoda za javno zdravlje Leskovac, Pirot i Vranje, navode u EU info pointu, koji se bavi ovom temom jer je laboratorija ovog instituta u značajnoj meri podržano sredstvima Evropske unije kroz IPA projekat Jedno zdravlje. Kažu i da na dnevnom nivou biva testirano između 140 i 200 uzoraka.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.