Holandija donira milijardu evra korona fondu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2020, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija donira milijardu evra "korona fondu"

Holandska vlada će donirati do milijardu evra za tzv. "korona fond" čije osnivanje pokreće u okviru Evropske unije. Sredstva su namenjena zemljama koje su teško pogođene epidemijom a ne raspolažu sa dovoljno finansijskih sredstava za kupovinu neophodne medicinske pomoći.

Holandski ministar finansija Vopke Hukstra naglasio je da je reč o poklonu a ne o pozajmici. Na taj način Holandija želi da da značajan doprinos zdravstvu u Evropi, naveo je Hukstra. Sredstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fonda namenjena su za borbu protiv korona krize, za zemlje koje mogu da pokažu da im je potrebna pomoć.

Utvrđivanje uslova za pristup sredstvima kao i načina na koji će se vršiti kontrola izdataka su sledeći koraci u pravljenju plana. Ukupna veličina fonda zavisiće od doprinosa zemalja članica.

Za razliku od stalnog fonda Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM), ključ raspodele sredstava neće biti unapred određen niti je obavezno učešće svih zemalja članica. Ranije ove nedelje su holandski premijer Mark Rute i njegov ministar finansija Vopke Hukstra veoma oštro kritikovani od strane svojih kolega unutar EU, posebno od strane premijera teško pogođenih Italije i španije, ali i od predsednika Evropskog saveta Čarlsa Mišela.

Hukstra je naglasio da je Holandija i dalje kategorički protiv izdavanja evropskih dužničkih papira, evro obveznica.

Takav finansijski instrument, od koga bi profitirale prvenstveno zemlje sa slabom ekonomijom, a koji je u suprotnosti sa načelom autonomije državnog budžeta svake zemlje članice, je predlog zemalja južne Evrope, najviše Italije i Španije, mada su se i Francuska i Belgija pozitivno izjasnile. Ovakav stav Holandije je izazvao bes Italijana, a nekoliko italijanskih političara je u otvorenom pismu objavljenom u nemačkim novinama prebacio Holandiji nedostatak etike i solidarnosti.

Holandski premijer i ministar finansija, koji su i kod kuće naišli na oštru osudu, priznaju da su u razgovoru o finansijskoj pomoći odabrali pogrešan ton i propustili da pokažu empatiju. Plan o osnivanju korona fonda Rute je objavio na jučerašnjoj sednici skupštine, a uskoro će o detaljima razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Čarlsom Mišelom, italijanskim premijerom Đuzepe Konte i španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Italija i Španija su evropske zemlje najteže pogođene korona virusom. Obe zemlje imaju preko stotinu hiljada zaraženih osoba. U Španiji je do sada od posledica virusa umrlo više od devet hiljada ljudi, a u Italiji više od trinaest hiljada ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.