Gutereš u četvrtak na Savetu bezbednosti UN o pandemiji korona virusa

Izvor: Beta, 07.Apr.2020, 09:49

Gutereš u četvrtak na Savetu bezbednosti UN o pandemiji korona virusa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prvi put će u četvrtak, iza zatvorenih vrata, informisati Savet bezbednosti UN o pandemiji korona virusa.Najmoćnije telo UN suočeno je sa kritikama jer se nije bavilo globalnom krizom izazvanom bolešću kovid-19.Savet se u prošlosti bavio vanrednim stanjem u javnom zdravlju povodom HIV-a i ebole.Generalna skupština UN jednoglasno je usvojila 2. aprila rezoluciju kojom su priznata "nevidjena dejstva" pandemije korona virusa i pozvala na "intenzivnu medjunarodnu saradnju radi suzbijanja, ublažavanja i poraza" bolesti kovid-19.Rezolucije Generalne skupštine UN koja ima 193 člana, odražavaju globalno mišljenje, ali nisu pravno obavezujuće.Diplomate kažu da je Savet bezbednosti, čije su rezolucije pravno obavezujuće, podeljen izmedju 10 članova koji su izabrani na dvogodišnji mandat i nekih od pet stalnih članova - Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine.Izabrani članovi vrše pritisak na Gutereša i objavili su nacrt rezolucije o pandemiji.Francuska priprema svoj nacrt sa drugačijim tekstom.Diplomate su rekle da su stalni članovi želeli sastanak svojih lidera pre sastanka saveta, i pokušavali su da ga dogovore juče ujutro, ali nisu uspeli.Dominikanska Republika ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, a njen portparol je juče izjavio medijima da će u četvrtak biti održan brifing iza zatvorenih vrata kod generalnog sekretara.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gutereš u četvrtak na Savetu bezbednosti UN o pandemiji korona virusa

Izvor: Danas, 07.Apr.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš prvi put će u četvrtak, iza zatvorenih vrata, informisati Savet bezbednosti UN o pandemiji korona virusa.

Nastavak na Danas...

SB UN o pandemiji iza zatvorenih vrata: Podela između stalnih i nestalnih članica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš će u četvrtak, iza zatvorenih vrata, obavestiti Savet bezbednosti svetske organizacije o događajima vezanim za pandemiju virusa korona...Savet bezbednosti je izložen kritikama, jer nije posvetio pažnju virusu korona, za razliku od rasprava koje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.