Gojaznost povećava rizik za lečenje od Kovida?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2020, 06:42

Gojaznost povećava rizik za lečenje od Kovida?

Gojaznost udvostručuje rizik da će oboleli od novog korona virusa morati da se leči u bolnici, utvrdili su naučnici sa univerziteta u Glazgovu, na osnovu podataka prikupljenih od 400.000 osoba.

Oni su u studiji ustanovili da što se indeks telesne mase povećava, povećava se i rizik od ozbiljnog oboljevanja od virusa Kovid-19, prenosi britanski San.

Pol Velš sa univerziteta u Glazgovu rekao je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su pacijenti sa tolikim indeksom pre završavali u bolnici i na respiratorima, kao i da im se stanje pogoršavalo.

Takođe, utvrđeno je i da su u velikom riziku pacijenti sa visokim krvnim pritiskom i koji sporije hodaju.

Pretpostavlja se da je razlog za to što gojaznost može da uzrokuje srčane probleme, dijabetes, ali i manjak kiseonika u organizmu.

Kako se navodi, oko trećine Britanaca je gojazno i ima indeks telesne mase veći od 30, zbog čega se pretpostavlja da je smrtnost od Kovida-19 u Britaniji najveća u Evropi.

Dodaje se da vlada pokušava da ustanovi kako pol, etnicitet i gojaznost utiču na jačinu virusa, a sve to nakon što je utvrđeno da Britanci crne rase, Azijati i manjinske grupe češće umiru od virusa u odnosu na ostatak populacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.