GORI EVROPA! VRELI TALAS POGODIO STARI KONTINENT: Nakon rekordnih temperatura sledi nova PAKLENA NEDELJA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2020, 08:21

GORI EVROPA! VRELI TALAS POGODIO STARI KONTINENT: Nakon rekordnih temperatura sledi nova PAKLENA NEDELJA (FOTO)

Sa karantinom i merama društvene distance koje su nametnute širom Starog kontinenta zbog pandemije korona virusa, ovo će biti leto kao nijedno do sada.

Većinu Evrope zahvatio je "mini talas vrućine" od petka, a države poput Velike Britanije, Španije i Francuske zabeležile su bezmalo rekordne temperature. Nakon zahlađenja koje je donela oluja tokom vikenda u nekim delovima Evrope, ponovo je stigla vrela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nedelja.

Sa karantinom i merama društvene distance koje su nametnute širom Starog kontinenta zbog pandemije korona virusa, ovo će biti leto kao nijedno do sada, a u Londonu u petak bilo toplije nego u Majamiju ili Atlanti.

It has now reached 37.8 °C at Heathrow and 37.3 °C at Kew Gardens, making it the hottest day of the year by some way pic.twitter.com/2yknIPAOyg

— Met Office (@metoffice) July 31, 2020

U britanskoj prestonici je tada zabeležena najviša temperatura u gradu u ovoj godini - 37,8 stepeni Celzijusovih, a radi poređenja u Majamiju, u "sunčanoj državi" Floridi, temperatura je bila 36,7 stepeni. U Atlanti, koja je poznata po visokim temperaturama, u petak je registrovana maksimalna temperature od 35 stepeni.

Temperature više od uobičajenih zabeležene su i u ostatku Zapadne Evrope, uglavnom u Francuskoj, Španiji i južnim delovima Britanije.

U Parizu je bilo 39 stepeni, čime je postavljen rekord u najvišoj temperaturi ove godine u gradu, dok je Madrid zabeležio 30 stepeni, čime se nastavila najvrelija nedelja u španskoj prestonici.

U San Sebastijanu na severnoj obali Španije temperatura je u četvrtak bila čak 41 stepen, najviša od 1955. otkako se beleže. U Palmi na ostrvu Majorka u utorak je postavljen lokalni rekord u temperaturi od 40,6 stepeni.

Na londonskom aerodromu "Hitrou" u petak je temperatura bila 37,8 stepeni, a iz britanske meteorološke agencije je saopšteno da je to bio najtopliji dan u ovoj godini i ujedno treći najtopliji u zemlji.

Lokalne vlasti iz gradova duž britanske obale izrazile su zabrinutost zbog pritoka posetilaca koji su se okupljali na plažama da se rashlade, u sred zdravstvene krize. Gradsko veće Brajtona na jugu Engleske apelovalo je na ljude da ne idu na plaže, navodeći da su "zabrinuti zbog broja ljudi u gradu" zbog čega je držanje fizičke distance nemoguće.

U Italiji je preko deset gradova bilo u stanju pripravnosti zbog temperatura koje su u petak i subotu dosezale i do 40 stepeni.

Turisti i stanovnici Rima pokušali su da se ohlade u gradskim fontanama. Mnogi su rekli da je zbog vrućina teže nositi zaštitne maske na licu.

Španska meteorološka služba Aemet saopštila je da su tokom jula u mnogim delovima zemlje zabeležene tropske noći, kad temperature ne padaju ispod 20 stepeni.

Klimatske promene povećavaju učestalost talasa vreline, naveli su iz službe, dodajući da se godišnji broj vrelih dana udvostručio od osamdesetih godina prošlog veka.

Talas vrućine na Pirinejskom poluostrvu uzrokovao je visoki pritisak na severu Afrike. Poslednjih godina su i drugi delovi Zapadne Evrope trpeli vrele talase, pa se time ovaj trend nastavlja, ukazuje CNN.

Olakšanje je konačno stiglo u nedelju, navodi "Foks njuz", kad su meteorolozi upozorili na oluje sa gradom.

U Parizu i Madridu je i tokom vikenda bilo toplo, sa temperaturama od 30 i 39 stepeni, dok je u London stiglo osveženje i zabeležena su 24 stepena.

Međutim, zahlađenje koje su donele oluja i padavine bilo je samo kratkotrajno. Meteorolog BBC-a Stav Danaos najavio je da će temperature u većini Centralne i Zapadne Evrope nastaviti da rastu tokom ove nedelje, preneo je britanski "Ekspres".

U Španiji, Francuskoj i Britaniji temperature će biti do 40 stepeni.

Danas je rekao da su padavine tokom vikenda donele kratko osveženje, ali da će već ove nedelje nastaviti ponovo da rastu i da će takvi vremenski uslovi pogoditi zemlje poput Nemačke i Italije.

-Ovo područje niskog pritiska nastaviće da donosi oluju i padavine u delovima južne Nemačke, severne Italije i delovima Austrije. Postoji rizik od grada zbog ovih intenzivnih oluja - rekao je on.

Jugoistočne zemlje Evrope imaće, međutim, toplo, sunčano vreme.

-U Istočnom Mediteranu će biti toplo i suvo. Na većini Balkana će biti takođe toplo, ali će van ovog (vremenskog) sistema biti svežije, zbog čega ćemo na "granici" imati velike padavine i oluje. Temperature u Berlinu i Frankfurtu će pasti na 20 stepeni, pored delova Južne Skandinavije - naveo je Danaos.

U Zapadnoj Evropi od četvrtka će temperature ponovo rasti, preneo je Express.co.uk.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.