GLAVNA TEMA KORONA VIRUS Počeo sastanak Vučića i predstavnika zdravstvenih institucija

Izvor: Press, 26.Feb.2020, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GLAVNA TEMA KORONA VIRUS Počeo sastanak Vučića i predstavnika zdravstvenih institucija

Sastanak predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa počeo je u zgradi Predsedništva Srbije.
Foto:blic
Sastanku prisustvuju ministar zdravlja Zaltibor Lončar, direktorka Instituta za javno zdravlje Verica Jovanović, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iskusni infektolog Mijomir Plemiš, koji će predsedniku preneti sve informacije u vezi sa novim virusom, kao i presek trenutne situacije.

Takođe, sastanku prisustvuju i predsednik PKS Marko Čadež, ministri u vladi Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Aleksandar Vulin, direktor policije Vladimir Rebić...
Šta znamo do sada Ministar Lončar je ranije danas rekao da u Srbiji nema zaraženih korona virusom, iako se on pojavio u zemljama u okruženju, i da nema mesta panici.

Foto: Tara Radovanović / Tanjug
Zlatibor Lončar
On je zamolio građane da se oslanjaju na zvanične informacije i istakao da je Srbija spremna, da ima razrađen sistem reagovanja, što je potvrdila i SZO, opreme za zdravstvene radnike, uz poštovanje procedura Svetske zdravstvene organizacije.
- Po svemu što znamo o novom korona virusu on je slabiji od sezonskog gripa. Mi smo imali 24.000 zaraženih sezonskim gripom u jednoj nedelji, produžili smo zimski raspust i smanjili broj obolelih na 12.000 - naveo je ministar.
Takođe, ranije je rekao i da je 98 odsto zaraženih koronom u Kini, dva odsto u Evropi, da su posebno osetljivi muškarci stariji od 80 godini, koji boluju od neke hronične bolesti, imaju udružena oboljenja. Kod 90 odsto zaraženih virusom, bolest prođe bez ikakvih posledica.

Ministarstvo zdravlja je aktiviralo telefonski broj na koji mogu da se jave svi koji su bili u zaraženom području, kod kojih se pojave simptomi bolesti, a u okviru sajta biće i poseban deo koji se bavi samo korona virusom.
- Ovo je stvar koja mora da se prepusti stručnim službama - naglasio je Lončar i dodao da je važno svaki pojedinac da uradi ono što je do njega - redovno pere ruke, prošeta...
Srbija je, čim se pojavio virus u Kini, uvela termovizijske kamere na aerodrome.
Foto: Antonio Bat / EPA;
korona virus
- Sada smo pojačali kontrolu i na drugim graničnim prelazima, ne samo aerodromima. Pojačali nadzor nad ljudima koji dolaze u Srbiju. Ljudi treba da slušaju savete lekara koji se ceo život bave tom problematikom - naveo je on.

Dodaje da se redovno prati situacija u regionu i svetu. Nabavljaju se dodatne količine i lekova i materijala.
- Leka nema za novi korona virus, ali leče se komplikacije. Najveća komlikacija je upala pluća. Nema mesta panici - rekao je Lončar.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.