Fotografije Pavela Surovog - zapis i(li) tumačenje slovačkog sna o evropskim krunama i dvorovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 08:37

Fotografije Pavela Surovog - zapis i(li) tumačenje slovačkog sna o evropskim krunama i dvorovima

U Kisaču je za vikend otvorena umetnička etno art izložba Corona (Kruna) autora i fotografa Pavela Surovog, direktora Kulturnog centra "Kisač", uz pridržavanje svih epidemioloških mera.

Sav umetnički scenario, scenografiju, stajling, kombinaciju narodnih nošnji, boja, kao i sam čin fotografisanja i retuširanje je delo Pavela Surovog. I sve fotografisane nošnje su iz njegove lične kolekcije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U ovom projektu koji je imao radni naziv "Slovačke kraljice, princeze, grofice i prinčevi" su učestvovali Ana Čus iz Bačkog Petrovca, koja je bila zadužena za pripremu nošnji počev od pranja, pripreme i peglanja za fotografisanje i danima je dolazila u Kisač da oblači manekenke, a asistentke Surovomsu bile su i Milinka Hrćan i Alenka Paljik iz Kisača, a mejkap je radila Maja Pucovski iz Bačkog Petrovca.

Kuma i kritičar izložbe je Simonida Stanković (ćerka Milića od Mačve) multimedijalna umetnica, world music izvođač i aranžer, predsednica "Društva prijatelja etnografskog muzeja u beogradu" i osnivač i predsednica Društva "Slovensko kulturno nasleđe".

Izložbu je otvorila predsednica Skupštine grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović.

Ovaj umetnički etno art projekat je nazvan Corona (Kruna) iz razloga što je stvaran u vreme pandemije izazvane korona virusom, a drugi razlog je činjenica da je Pavel Surovi etnografskim istraživanjem otkrio da stare arhaičane slovačke narodne nošnje, su napadno podsećale na kraljevsku evropsku odeždu. Svi motivi na originalnim materijalima i slovačkim nošnjama samo dokazuju i potvrđuju tu teoriju da su bile pod uticajem tadašnjih trendova austro-ugarske, francuske, nemačke, španske, engleske, i danske mode, kao i trendova iz susednih država i prenosile se, prelivale na slovačku nošnju.

Pavle Surovi, umetnik i političar

Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra u Kisaču je i poslanik slovačke manjine u Skupštini AP Vojvodine.

Autor je izložbe Slovačka svadba, koja je prikazana pre 3 nedelje na Kalemegdanu u Beogradu. Svake godine učestvuje u Beogradu na međunarodnom Etnology Festu, na međunarodnom festivalu Biserna Grana i na Ružinovskom festivalu u Bratislavi. Svojim radovima predstavio je Slovake iz Srbije na Dan ustavnosti republike Slovačke, u galeriji na Bratislavskoj tvrđavi, sedištu Marije Terezije, gde je bila upriličena izložba Slovačka lepota.

Surovi je autor četiri fotomonografije o nošnjama vojvođanskih Slovaka u Srbiji. Strastveni je kolekcionar originalnih narodnih nošnji od pre drugog svetskog rata, koje pronalazi na tavanima i trošnim seoskim kućama u slovačkim selima u Vojvodini.

Dobitnik je brojnih nagrada na svetskim takmičenjima iz grafičkog dizajna od Kine do Slovačke. Bavi se portretnom, modnom i etno art fotografijom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.