Izvor: Radio 021, 18.Avg.2020, 22:24

Finska ograničava prodaju paracetamola strahujući od drugog talasa pandemije

Finska pravi zalihe paracetamola i deksametazona strahujući od drugog talasa pandemije korona virusa i uz obrazloženje da je globalne zalihe pogodila pandemija i da su neke zemlje, među kojima je i Kina, smanjile proizvodnju tog leka, prenosi AFP.

"Ovaj korak smo preduzeli ako problemi sa snabdevanjem i logistikom ovog leka potraju", kažu iz finskog Ministarstva zdravstva.

Jedna britanska studija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pokazala je da deksametazon znatno smanjuje smrtnost kod osoba kod kojih je korona virus izazvao ozbiljne zdravstvene probleme.

Iz Svetske zdravstvene organizacije su upozorili da ovaj lek treba davati samo pacijentima čije je zdravlje ozbiljno ugroženo, prenosi klix.ba.

Od početka pandemije u Finskoj je 7.800 osoba zaraženo korona virusom, a 334 je preminulo.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.