[FOTO REPORTAŽA] Helikopteri Ratnog vazduhoplovstva Severne Makedonije iznad Skopja

Izvor: TangoSix.rs, 11.Jun.2020, 08:00

[FOTO REPORTAŽA] Helikopteri Ratnog vazduhoplovstva Severne Makedonije iznad Skopja

Ratno vazduhoplovstvo Severne Makedonije (Vozduhoplovna Brigada na Armijata na Republika Severna Makedonija) proslavilo je juče svoj 28. rođendan preletom devet letelica iznad Skopja.
Prvi put u njegovoj istoriji, zbog Korona virusa, Ratno vazduhoplovstvo nije organizovalo javnu proslavu u bazi Petrovec kao do sada. Ironično, jučerašnja proslava je i prva od zvaničnog pristupanja Severne Makedonije NATO >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << -u kao njegove 30. zemlje članice 27. marta.
Prelet je obavilo sedam helikoptera: tri Mi-8/17, par Mi-24V i dva Bella 206B-3. Par Zlinova 242L pratio je helikoptere na nebu iznad Skopja koje je takođe videlo i par borbenih aviona F-16 grčkog ratnog vazduhoplovstva koji su se pored NATO „air policing“ zadatka pridružili proslavi svojih makedonskih kolega.
Prelet helikoptera iznad najviših zgrada u Skopju (142 metra) / Foto: Igor Božinovski, Tango Six
Ratno vazduhoplovstvo Severne Makedonije ustanovljeno je na papiru 10. aprila 1992. godine dok se prvi let makedonskog ratnog vazduhoplova zapravo dogodio 10 juna 1992. godine i od tada se taj datum slavi kao Dan ratnog vazduhoplovstva.
Planovi za budućnost „209“ i „210“ preleću Skopje / Foto: Igor Božinovski, Tango Six
Prema zvaničnom dokumentu o razvoju odbrambenih snaga donetom 2018. godine Severna Makedonija planira da održi svoja dva operativna borbena helikoptera Mi-24V do 2025. godine dok će u isto vreme uložiti u flotu transportnih helikoptera ruskog porekla koji će činiti jezgro buduće Vazduhoplovne Brigade.
Očekuje se da će Mi-8MT  „305“ i „306“ biti dovedeni u letno stanje u 2021. godini za šta je planirano oko 6 miliona evra iz plana o dugoročnom razvoju odbrambenih snaga u periodu od 2019-2028. godine u kojem se takođe spominje i 50 miliona evra za bateriju PVO sistema veoma kratkog dometa (VSHORAD) ali i 216 miliona evra koji su planirani za nabavku novih višenamenskih transportnih helikoptera za period između 2024. i 2028. godine.
The post [FOTO REPORTAŽA] Helikopteri Ratnog vazduhoplovstva Severne Makedonije iznad Skopja appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.