Evropa: U Rusiji 5.635 novoobolelih, već 53 zaraženih na Volfgangzeu, Britanija razmatra uvođenja karantina i za druge zemlje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2020, 10:21

Evropa: U Rusiji 5.635 novoobolelih, već 53 zaraženih na Volfgangzeu, Britanija razmatra uvođenja karantina i za druge zemlje

U Rusiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 5.635 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 818.120, saopštila je radna grupa za borbu protiv epidemije.

Prema zvaničnim podacima, dnevna stopa rasta broja novozaraženih u poslednjih šest dana nije prešla 0,7 odsto, prenosi Tass.

Preminulo je još 85 ljudi, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji sada 13.354.

Već 53 zaraženih na Volfgangzeu
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Broj zaraženih korona virusom u poznatom austrijskom turističkom centru Sankt Volfgang povećao se na 53, a pogođen je i najpoznatiji tamošnji hotel "Vajses Resel".

Među zaraženima ima najviše praktikanata koji rade u hotelima, ali ima i gostiju.

Od prvih 44 pozitivno testiranih osoba, čak 43 su bili praktikanti, pa se smatra da je lanac infekcije krenuo od njih.

Svi zaraženi, kako su saopštile vlasti, nalaze se u samoizolaciji.

Što se zaraženih gostiju tiče, oni mogu samo takozvanim "kovid taksijem" da se vrate kućama.

Zbog pojavljivanja žarišta, ovo turističko mesto suočeno je sada sa pojačanim storniranjem smeštaja, pre svega gostiju iz Nemačke.

Britanija razmatra uvođenja karantina i za druge zemlje?

Britanska vlada pomno prati situaciju u Nemačkoj i Francuskoj u vezi sa korona virusom, posebno u popularnim turističkim destinacijama, rekla je danas zamenica ministra zdravlja Helen Votli, nakon što je za putnike iz Španije od subote uveden obavezni 14-dnevni karantin.

Na pitanje da li bi i Nemačka i Francuska mogle da se nađu na listi zemalja za koje je propisan karantin, ona je rekla da se situacija stalno razmatra i czenila da je to ono što javnost i očekuje, prenosi Rojters.

"Ako vidimo da raste stopa zaražavanja u zemlji za koju trenutno nije potreban karantin, moraćemo da preduzmemo mere, jer ne možemo da rizikujemo da se zaraza ponovo proširi Velikom Britanijom", navela je Votli.

Velika Britanija je u subotu uveče iznenada uvela obavezan dvonedeljni karantin za putnike koji se vraćaju iz Španije, što je izazvalo nezadovoljstvo turista koji su se zatekli u toj zemlji, koja je glavna turistička destinacija za Britance.

Posle odluke Londona, Madrid tvrdi: Zaraza pod kontrolom

Reagujući na odluku vlade Velike Britanije da za putnike koji se u tu državu vraćaju iz Španije uvede obaveznu dvonedeljnu samoizolaciju zbog opasnosti od širenja korona virusa, vlasti u Madridu istakle su da je Španija bezbedna i za sopstveno stanovništvo i za turiste, kao i da su tamošnja nova žarišta COVID -19 pod kontrolom.

Vest o uvođenju obaveznog karantina za povratnike iz Španije šokirala je putnike koji se već nalaze na odmoru u Španiji, a slična je bila i reakcija britanske industrije aviosaobraćaja, koja to vidi kao težak udarac za svoje poslovanje, navodi BBC .

Odluka je na snagu stupila juče, manje od šest časova po objavljivanju, a britanska opoziciona Laburistička partija istakla je da je to izazvalo paniku među stanovništvom, i pozvala na pružanje podrške onima koji će po povratku u zemlju morati u karantin na dve nedelje, a pri tome nemaju garancije poslodavca da će za to vreme moći da rade od kuće.

Inače, odluka britanske vlade odnosi se na stanovnike Engleske, Velsa i Severne Irske, dok je Škotska o ovom pitanju odlučivala samostalno, ali je i njena vlada uklonila Španiju sa liste bezbednih zemalja, pa je samoizolacija za povratnike iz Španije obavezna i u Škotskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.