Evropa: Noćni policijski čas u Holandiji do 31. marta, rekordan broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva u Mađarskoj, u Italiji se zaraza eksponencijalno širi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2021, 08:49

Evropa: "Noćni" policijski čas u Holandiji do 31. marta, rekordan broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva u Mađarskoj, u Italiji se zaraza eksponencijalno širi

Tvorci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V zatražili su izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove (EMA) Kriste Virthumer-Hohe zbog toga što je, kako se navodi, mogućnost hitnog odobrenja te vakcine u EU uporedila sa ruskim ruletom.

Na zvaničnom Tviter nalogu Sputnik V danas je objavljeno da ti komentari Virthumer-Hohe otvaraju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u postupak ispitivanja vakcine.

Privatne bolnice preuzimaju kovid pacijente u Grčkoj

Dve privatne bolnice u Atini uključiće se u grčki javni zdravstveni sistem kako bi se rasteretile prepune jedinice intenzivne nege u državnim bolnicama, rekao je ministar zdravlja Vasilis Kikilijas.

"Sada kad region Atine oseća najnoviji pritisak od početka pandemije, primenjujemo naš plan za vanredne situacije, ujedinjujemo snage", rekao je on, prenosi Rojters.

Grčka je produžila lokdaun i intenzivirala restriktivne mere da bi sprečila širenje korona virusa posle naglog skoka broja obolelih.

U poslednja 24 sata registrovano je 1.165 novoobolelih i 39 preminulih.

Od početka epidemije od posledica korona virusa u Grčkoj je preminulo 6.797 osoba, a najmlađa žrtva je beba stara samo 37 dana koja je umrla juče.

"EMA nije davala takve izjave ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neprimereni i podrivaju kredibilitet Agencije i samog postupka ispitivanja", istaknuto je u objavi.

Navedeno je da vakcine i EMA treba da budu izvan i iznad politike.

Agencija TAS S prenosi da je Virtumer-Hohe na austrijskom TV kanalu ORF uporedila sa ruskom ruletom mogućnost hitnog odobrenja Sputnjika V u Austriji, kao što je to već učinjeno u Mađarskoj.

EMA je 4. marta najavila početak procesa ekspertize vakcine Sputnjik V, tokom koga će biti ispitana usaglašenost leka sa EU standardima u oblasti efikasnosti, bezbednosti i kvaliteta.

Pojedine zemlje EU već su odobrile upotrebu Sputnjika V, ne čekajući da EMA registracije tu vakcinu. Vakcina je trenutno registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Efikasnost Sputnjika V iznosi 91,6 odsto, objavljeno je nedavno u naučnom časopisu The Lancet. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva koronavirusa i registrovana je u 46 zemalja, navodi TAS S.

Visoka zvaničnica Evropske agencije za lekove (EMA) Krista Virthumer-Hohe apelovala je u ponedeljak na članice Evropske unije da ne odobre korišćenje ruske vakcine Sputnjik V za hitnu upotrebu, dok agencija potpuno ne ispita njenu bezbednost i efikasnost, javio je Gardijan.

"Potrebna nam je dokumentacija na osnovu koje bismo doneli procenu. Nemamo trenutno podatke o vakcinisanim ljudima, to je nepoznanica. Zato bih apelovala na zemlje EU da ne odobre vakcinu Sputnjuk za hitnu upotrebu", rekla je Virthumer-Hohe za austrijsku televiziju ORF.

Uprkos velikom pritisku na bolnice, Pariz ne razmatra lokdaun

Bolnički sistem u Parizu i njegovom regionu je pod velikim pritiskom zbog širenja varijanti korona virusa, ali lokalni lokdaun radi suzbijanja infekcije nije tema, rekao je direktor za infektivne bolesti pri ministarstvu zdravlja Žerom Salmon.

"Lokdaun u širem regionu Pariza nije na agendi", rekao je Salmon za RTL radio.

Zbog velikog broja hospitalizovanih kovid pacijenata, bolnice su otkazale 40 odsto svojih planiranih aktivnosti, prenosi Rojters.

U poslednja 24 sata registrovano je 5.327 novih slučajeva korona virusa, a umrlo je još 259 osoba.

U Rumuniji dva slučaja brazilske varijante kovida

Dva slučaja zaraze brazilskom varijantom P.1. SARS-CoV-2 potvrđena su u Rumuniji, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje (INSP).

Prema INSP, reč je o 38-godišnjem muškarcu iz Bukurešta, hroničnim bolesnikom koji pokazuje simptome, bez istorije putovanja i bez poznatih kontakata sa potvrđenim slučajem kovid-19, prenosi rumunska agencija Ađerpres.

Drugi slučaj je takođe muškarac, star 57 godina, iz glavnog grada, takođe hronični bolesnik sa simptomima kovida-19, a najverovatnije se zarazio od kolege.

Epidemiološka istraga za ova dva slučaja je u toku, napominje INSP.

Rumunska vlada ne planira opšti "lokdaun"

Rumunska vlada ne planira uvođenje opšteg "lokdauna" i radikalnih mera zbog širenja korona virusa, rekao je danas zamenik premijer Dan Barna.

"Nalazimo se usred trećeg talasa. To je jasno. Idenfikovali smo britanski soj. Jasno je da ne možete zaustaviti ovo širenje. Kako ćemo proći kroz, to zavisi umnogome od nas. Nažalost, primećeno je da su se građani opustili", rekao je Barna za TVR 1.

Ukazuje da rastu broj zaraženih i pritisak na zdravstveni sistem.

Ipak, dodao je, najstrože mere nisu na dnevnom redu jer bi radikalne mere značile zatvaranje svega, a ljudi moraju da idu na posao i kupuju osnovne potrepštine, prenosi Ađerpres.

"Rumunija je uspela da relativno pristojno prođe kroz ovu situaciju tokom pandemije zato što je ove mere preduzela nešto ranije", rekao je on.

"Noćni" policijski čas u Holandiji najmanje do 31. marta

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da noćni policijski čas mora da važi najmanje do 31. marta zbog kontinuiranog velikog broja novih slučajeva korona virusa.

Izuzeci će biti napravljeni kako bi se obezbedilo da se nacionalni izbori od 15. do 17. marta održe kako je planirano, prenosi Rojters.

"Ne bi bilo razborito najavljivati bilo kakvo ublažavanje", rekao je Rute u ponedeljak, dodajući da će možda biti moguća neka prilagođavanja oko uskršnjih praznika i postepeno kako se broj vakcinaciija bude povećavao tokom leta.

Infekcije korona virusom u Holandiji stabilizovale su se u proteklih nedelju dana, nakon umerenog porasta u februaru koji su zdravstvene vlasti delom pripisale tome što su nove verzije virusa postale sve zastupljenije.

Policijski čas od 21 do 4.30 izazvao je višednevne nerede u celoj zemlji kada je prvi put uveden pre šest nedelja.

Restoranima i barovima će možda biti dozvoljeno da počnu da uslužuju kupce na otvorenim terasama do sledećeg meseca ako stopa zaraze padne u naredne tri nedelje, rekao je Rute.

Javna okupljanja i dalje su zabranjena, a privatne posete ograničene su na jednu osobu ođednom.

Vladini saveti protiv nepotrebnih međunarodnih putovanja ostaće na snazi najmanje do 15. aprila, dodao je.

Barovi i restorani u Holandiji zatvoreni su od sredine oktobra, zajedno sa drugim javnim mestima, kao što su muzeji, biblioteke, teretane i bioskopi.

Austrija: Produžene epidemiološke mere

Austrijski parlament usvojio je produženje aktuelnih mera protiv korona virusa, uz neke izmene koje treba da olakšaju život građanima.

Belgija produžila zabranu putovanja uprkos kritikama EK

U Evropskoj komisiji kažu da su ”iznenađeni” odlukom belgijskih vlasti da produže zabranu svih nebitnih putovanja u i van granica zemlje.

Komisija je pre dve nedelje uputila pismo Belgiji u kome se traži objašnjenje za stroge restriktivne mere uvedene na granicama zemlje početkom februara, a u cilju suzbijanja širenja novih sojeva korona virusa tokom školskih i karnevalskih praznika u zemljama zapadne Evrope.

I pored kritika Evropske komisije, belgijske nacionalne vlasti donele su odluku da meru zatvaranja granica koja je trebalo da traje do 1. aprila produže i na uskršnje praznike, sve do 18. aprila.

U sedištu EK navode da će ”istražiti sve opcije na stolu” kako bi se osiguralo funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i zagarantovala građanima prava na slobodno kretanje.

Istovremeno, belgijske nacionalne vlasti naglašavaju da su Evropskoj komisiji ”objasnili” postojanje ovakvih mera kao ”uređen i važan element sveukupnih mera” za borbu protiv širenja virusa.

Dodaje se da će se 26. marta zabrana svih neesencijalnih putovanja ponovo naći na razmatranju nacionalnog Savetodavnog odbora.

Tako se sutra popuštaju pravila za posetu u bolnicama širom Austrije, a i negativan PCR test ubuduće će biti validan 72 sata za korišćenje za odlazak kod frizera, masera ili posetu bolnici, domovima za stare, dok antigenski test važi i dalje samo 48 sati.

Korona mere produžene su, ne kao što je bilo uobičajeno do sada, na 10, već samo na pet dana.

Pokrajina Forarlberg, koja ima najbolju epidemiološku situaciju, namerava od ponedeljka da sprovede dalja popuštanja mera zaključavanja.

Trenutno se još pregovara kako će izgledati popuštanje. Odluka parlamenta omogućava ubuduće više poseta u bolnicama, rehabilitacionim centrima ili banjama.

Od sada biće moguća poseta jedne osobe (uz dvoje dece), ne više samo jednom nedeljno, već dnevno, ali uz negativan test i nošenje FFP2 maske

Gastronomija i hoteli, kao i kulturne institucije ostaju zatvorene. Radnje mogu i dalje da rade od šest do 19 časova, uz poštovanje pravila od 20 kvadrata po kupcu i obavezu nošenja FFP2 maske.

Beč, Burgenland i Štajerska produžili karantin na 14 dana

Austrijske pokrajine Beč, Štajerska i Burgenland produžile su vreme karantina za zaražene korona virusom i osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranima.

U sve tri pokrajine zaraženi ili kontakt-osobe ubuduće, umesto 10 dana, moraju u karantin dve nedelje. Razlog za produženje trajanja karantina je britanski soj koji je infektivniji od osnovnog.

Britanski soj je već postao dominantan u Beču zbog čega su savezne vlasti preporučile produženje karantina. Sekretar za zdravstvo Beča Peter Haker rekao je da nema smisla da se završi karantin ako su osobe još infektivne.

Što se kontakata inficiranih tiče oni mogu da ranije okončaju karantin, ako sedmog i desetog dana urade negativan PCR test i nemaju simptome. Kod obolelih se kontroliše dodatno i CT vrednost koji određuje infektivnost.

Ukoliko nema updavljivosti može da se od desetog dana okonča karantin. U Burgenlandu britanski soj je u potpunosti zamenio stari, odnosno u 88 odsto oboljenja on je uzrok, što je daleko iznad austrijskog proseka.

U Italiji prvi pogon za proizvodnju Sputnjik V u EU

Italijansko-ruska privredna komora saopštila je da je Ruski fond za direktne investicije (RDIF) potpisao sporazum sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom „Adienne“ o zajedničkoj proizvodnji vakcine Sputnjik V u Italiji, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je komora u saopštenju objavljenom juče najavila da taj potez otvora put za stvaranje prvog proizvodnog pogona Sputnjik V u Evropi, sa planovima da italijanska proizvodnja počne u junu.

Očekivanja su da bi na osnovu ovog sporazuma, u Italiji do kraja godine moglo da se prozvede oko 10 miliona doza Sputnjik V vakcina, prenosi Rojters.

U Italiji se zaraza koronom eksponencijalno širi

U jednom danu u Italiji 318 novih žrtava kovida-19. Godinu dana nakon što je 78. godišnji Eugenio iz mesta Vo, na severu Italije, podlegao zarazi kao prva žrtva korona virusa u Italiji, broj preminulih od infekcije od početka pandemije premašio je 100.000, podseća agencija Ansa.

U 11 od 20 regija zauzetost mesta u odelenjima reanimacije su premašila kritičnu granicu od 30 odsto, a broj novozaraženih samo u poslednjoj sedmici porastao je za 23 odsto.

U tri regije - Lombardija, Emilija Romanja i Veneto, epidemija se širi eksponencijalno, a predsednik regije Kampanja Vincenco de Luka je preventivno, u skladu sa epidemiološkim pravilima, pooštrio anti-kovid mere.

“Naredni sati biće veoma teški, pokušvamo da zaustavimo rast krivulje zaraze, pozivamo sve na maksimalan oprez”, rekao je ministar za zdravsto Roberto Speranca.

U takvoj epidemiološkoj situaciji premijer Mario Dragi sazvao je za danas hitnu sednicu vladinog Naučno-tehničkog komiteta, sa namerom da se utvrde nove, oštrije mere ograničenja.

Strucnjaci savetuju uvođenje karantina na celoj nacionalnoj teritoriji, ali političari se oštro suprostavljaju takvoj mogućnosti.

Lider stranke “Liga” Mateo Salvini izjavio je da “zatvoriti sada sve, a bez da je sprovedeno vakcinisanje stanovništva, ne bi služilo ničeemu",

Predsednik regije Ligurija Dzovani Toti je “strogo i totalno protiv karantina”.

Lider stranke “Forca Italija”, Silvio Berluskoni, koji je i sam preležao zarazu kovidom-19 poručuje “da sezona žrtvovanja nije završena, jer cinjenice pokazuju da nismo izašli iz rizične situacije”.

U Češkoj više od 10.000 novozaraženih

U Češkoj je u protekla 24 sata potvrđeno 10.466 novih slučajeva korona virusa, a još 110 ljudi je umrlo od posledica te infekcije.

Češka je sa ukupno 1.335.815 potvrđenih slučajeva korona virusa od početka pandemije na četvrtom mestu u svetu po broju zaraženih na milion ljudi, pokazuju podaci na sajtu Worldometers.

Sa ukupno 22.147 umrlih, zemlja je treća po stopi smrtnosti u odnosu na broj stanovnika, navodi Gardijan.

Mađarska: Rekordan broj hospitalizovanih i smrtnih slučajeva

Mađarska je danas dostigla crni rekord po broju pacijenata sa kovid-19 koji se leče u mađarskim bolnicama i broju novih smrtnih slučajeva usred velikog porasta broja novozaraženih od korona virusa.

Gotovo 350 osoba obolelih od kovid-19 u Mađarskoj hospitalizovano je u poslednja 24 časa, pa je broj osoba koje se leče u bolnicama danas iznosio 8.270, čime je oboren prethodni rekord od 8.045 postavljen 8. decembra.

Broj pacijenata na respiratorima, takođe, je dostigao novi rekord i iznosi 833, preneo je AP.

Zdravstveni stručnjaci kažu da bi u roku od nekoliko dana mogao dostići cifru od 1.000 slučajeva, što je maksimalan broj kritičnih pacijenata sa kojim mađarski zdravstveni sistem može da se nosi.

Još jedan crni rekord postignut je danas jer je ukupan broj smrtnih slučajeva od kovid-19 povećan za 158, najviše u jednom danu od pre Božića.

U Mađarskoj je registrovano ukupno više od 16.000 preminulih od korona virusa.

U ponedeljak su stupile na snagu nove mere zaključavanja.

Većina prodavnica je zatvorena na dve nedelje, dok će vrtići i osnovne škole biti zatvoreni do 7. aprila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Tražimo hitno izvinjenje, i to javno"

Izvor: B92, 09.Mar.2021

Moskva -- Tvorci "sputnjika V" traže izvinjenje visoke zvaničnice Evropske agencije za lekove jer je mogućnost hitnog odobrenja te vakcine uporedila sa ruskim ruletom...Na zvaničnom nalogu "sputnjika V" na Tviteru danas je objavljeno da ti komentari Kriste Virthumer Hohe otvaraju ozbiljna pitanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.