Evropa: Rumunija i Nemačka ukidaju mere, Austrija privremeno obustavila obaveznu vakcinaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2022, 07:16

Evropa: Rumunija i Nemačka ukidaju mere, Austrija privremeno obustavila obaveznu vakcinaciju

Rumunija od danas ukida sve mere ograničenja uvedene zbog korona virusa, uključujući digitalne propusnice i nošenje zaštitnih maski u zatvorenom, ali i na otvorenom, izjavio je danas ministar zdravlja Aleksandru Rafila.

Vlada više neće zahtevati karantin za kovid pozitivne slučajeve, rekao je ministar Rafila i dodao da će od sutra to biti samo preporuka, prenosi agencija Rojters.

Rumunski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zdravlja je preporučio građanima da nastave da nose maske u zatvorenom prostoru i da izbegavaju gužvu.

Rumunija je i dalje druga država sa najmanjim procentom vakcinisanih u Evropskoj uniji, sa nešto manje od 42 odsto stanovništva koje je u potpunosti vakcinisano.

Austrija privremeno obustavila obaveznu vakcinaciju

Austrijska vlada donela je danas odluku o privremenoj obustavi primene Zakona o obaveznoj vakcinaciji protiv korona virusa.

Ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler rekla je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, da obavezna vakcinacija zbog omikron soja nije srazmerna mera.

Ministar zdravlja Johanes Rauh najavio je da će situacija biti praćena i za tri meseca biti doneta nova odluka u vezi obavezne vakcinacije.

Bilo je planirano, kada se uvodio Zakon o obaveznoj vakcinaciji, da od sredine marta kreće kažnjavanje svih nevakcinisanih građana.

Svoju odluku o privremenoj obustavu primene obavezne vakcinacije vlada je donela na osnovu izveštaja komisije eksperata.

Edštadler je kazala da se preporuke eksperata primenjuju.

"Danas nije ispisano poslednje poglavlje u vezi obavezne vakcinacije. Kao što je i virus promenljiv moramo i mi biti fleksibilni i prilagodljivi. Zato Zakon o obaveznoj vakcinaciji ostaje, ali se neće primenjivati", objasnila je ona.

Edštadler je kazala da je zakon bez sankcija besmislen i beskoristan, zbog čega je doneta odluka da se privremeno ne primenjuje I da neće biti kontrola.

Dodala je da je Zakon fleksibilan i da je za privremeno obustavljanje primene dovoljna samo uredba Ministarstva zdravlja i odluka parlamenta, ali ne i promena zakona.

Ako bude ponovo bilo potrebno Zakon će se primenjivati, najavila je Edštadler.

Rauh je kazao da će Komisija najkasnije za tri meseca podneti sledeći izveštaj, a nakon toga će uslediti nove odluke.

Novi ministar je istakao da vakcinacija štiti, i apelovao na građane da se vakcinišu ako to do sada nisu učinili.

Ekspertska komisija upozorila je u svom izveštaju da je na jesen velika verovatnoća da će doći do novog masivnog talasa korone.

Eksperti naglašavaju da treba biti pripremljen za taj talas, jer u suprotnom ne mogu da se isključe mere kao što je lokdaun.

Međutim, trenutno obavezna vakcinacija nije potrebna, odnosno "primerena", naveli su oni.

Istovremeno eksperti podvlače da je vakcina ključni instrument u borbi protiv pandemije.

"U osnovi je obavezna vakcinacija dobro sredstvo za osiguranje visoke stope vakcinisanosti i u suštini je i dalje svrsishodna da se spreči preopterećenje zdravstvenog sistema ť, dodaju eksperti.

Međutim, trenutak primene zavisi od više faktora, na primer od epidemiološkog razvoja, koliko imunitet vakcinom opada, koliko terapije mogu zameniti vakcinu.

Nemačka 20. marta ukida epidemiološke mere

Nemačka će 20. marta ukinuti gotovo sve epidemiološke mere i preći će na "hotspot" pravilo, koje će dati pokrajinama mogućnost za delovanje u slučaju potrebe, dogovor je koji su postigli ministar pravde Marko Bušman i ministra zdravlja Karl Lauterbah.

"Mislim da smo postigli dobar kompromis. On se oslanja na dva stuba. Na jednoj strani u svakodnevnom životu građana više neće biti gotovo nikakvih ograničenja", objasnio je Bušman za ZDF.

Lauterbah je rekao da su izuzetak maske i testovi tamo gde se nalazi veliki broj pripadnika rizičnih grupa, to jest u domovima za stare, za negu i bolnicama.

Takođe, obaveza nošenja maski mogla bi ostati u gradskom prevozu.

"Sve otvoriti naravno nije predviđeno", dodao je on.

Drugi stub dogovora je "hot spot" pravilo, koje će dati mogućnost za uvođenje dodatnih mera u regionima u kojima dođe do većeg širenja korone, u slučaju pojave novog soja virusa.

Prema Lauterbahu ta mera omogućava pokrajinskim skupštinama da same donose odluke o merama.

"Mislim da je to idealni kompromis da na jednoj strani vratimo građanima što više normalnost, i na drugoj strani ostanemo u mogućnosti da delujemo ako postoji konkretna opasnost", objasnio je Bušman.

Lauterbah očekuje da se ovom odlukom može voditi borba i protiv novih talasa korone.

Dogovor dva ministra sada, kao nacrt zakona, mora proći sednicu vlade i dogovor sa pokrajinama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Njemačka 20. marta ukida epidemiološke mjere

Izvor: SandzakPress.net, 09.Mar.2022

Nemačka će 20. marta ukinuti gotovo sve epidemiološke mere i preći će na „hotspot“ pravilo, koje će dati pokrajinama mogućnost za delovanje u slučaju potrebe, dogovor je koji su postigli ministar pravde Marko Bušman i ministra zdravlja Karl Lauterbah. „Mislim da smo postigli dobar kompromis....

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.