Izvor: Radio 021, 30.Jun.2020, 13:53

Epidemiolozi: U Novom Sadu se dnevno dokaže do 25 slučajeva zaraze koronom, u toku "tiho prokužavanje"

Ukupno 232 osobe zaražene su virusom korona na teritoriji Novog Sada u poslednjih mesec i po dana, od 13. maja do danas, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Na teritoriji cele Vojvodine su u ovom periodu registrovana 473 nova slučaja virusa korona.

Kako pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije u martu pa do danas, u Novom Sadu je registrovano 369 slučajeva koji su potvrđeni PCR metodom, dok su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istom periodu u Vojvodini registrovana ukupno 1.382 slučaja.

U samoizolaciji se u Novom Sadu, prema informacijama sa sajta covid19.rs, nalazi 141 građanin.

U toku je tiho prokužavanje populacije u Vojvodini i "uočljivo pogoršanje epidemiološke situacije", ali je ona je i dalje pod kontrolom, navode epidemiolozi Instituta.

"Dnevno se registruje 20 do 25 novozaraženih u Novom Sadu, što je povećanje u odnosu na period od mesec dana unazad, kada smo dnevno registrovali jednocifrene brojeve obolelih u Vojvodini, pa samim tim i u Novom Sadu. Preko 90 odsto obolelih je bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom, a oboleli sa težom kliničkom slikom su hospitalizovani u Kliničkom centru Vojvodine. Učešće težih slučajeva u strukturi obolelih je prepolovljeno u periodu maj - juni u odnosu na period mart - april. Ova situacija posledica je kretanja kovida-19 na široj teritoriji Srbije i evropskog prostora u celini", navode u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Kako dodaju u ovoj ustanovi, od početka epidemije do sada urađeno je više od 22.000 PCR analiza na prisustvo SARS CoV2 virusa.

"Institut za javno zdravlje Vojvodine poziva građane Vojvodine da se i dalje ponašaju odgovorno i preporučuje da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi, kao što su poštovanje fizičke distance na otvorenom prostoru od najmanje jednog metra, izbegavanje zadržavanja u zatvorenom prostoru u kojem boravi velik broj ljudi, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru gde je veći broj ljudi (javni prevoz, kafići, restorani, pijace i sl.) i redovno  pranje ruku odnosno upotreba dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola. Takođe, preporučujemo osobama koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta. Primena ovih mera je ključna za kontrolu epidemiološke situacije i sprečavanje eventualne nekontrolisane pojave bolesti", zaključuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Informacije iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine dolaze nakon što je 021 više puta od svih nadležnih institucija tražio podatke o broju zaraženih i hospitalizovanih.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novi Sad: Kovid bolnica u Klinici za ortopediju, nova kovid ambulanta u Veterniku

Izvor: Danas, 30.Jun.2020

Zbog trenutne situacije i porasta broja zaraženih korona virusom Klinika za ortopediju Kliničkog centra Vojvodine ponovo će postati covid bolnica, jer je Infektivna klinika popunjena obolelim pacijentima iz Novog Sada i više vojvođanskih mesta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.