Izvor: Radio 021, 19.Avg.2020, 08:12

Epidemiolog: Mnogi koji su pobedili koronu imaju sindrom hroničnog umora i PTSP

Mnogi ljudi koji su se oporavili od virusa korona razvili su sindrom hroničnog umora i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), izjavio je glavni mađarski epidemiolog.

Otprilike od 20 do 25 odsto oporavljenih razvija sindrom hroničnog umora (CFS), a deset odsto onih koji su se lečili na intenzivnoj nezi pate od PTSP-a, rekao je Janoš Slavik iz Južne bolnice u intervjuu za TV kanal M1.

On je dodao da mnogi drugi pacijenti u Mađarskoj pokazuju znake PTSP-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nakon što pobede bolest.

Slavik je rekao i da treba disciplinovano nositi masku, a da na važnost te mere zaštite treba podsećati mlade što češće.

"Mladi treba da budu svesni da nisu oni ugrožena kategorija, ali da nošenjem maske štite one koji to jesu i koji bi mogli da se zaraze", zaključio je Slavik.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.