Fajzer zatražio odobrenje za upotrebu vakcine za adolescente

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 09:12

Fajzer zatražio odobrenje za upotrebu vakcine za adolescente

Kompanija Fajzer formalno je zatražila od Agencije za lekove i medicinske proizvode u Velikoj Britaniji odobrenje za upotrebu njene vakcine protiv korona virusa za adolescente uzrasta između 12 i 15 godina, objavio je Telegraf.

"Možemo da potvrdimo da smo podneli zahtev Agenciji za lekove da proširi upotrebu vakcine Fajzer/Biontek protiv kovida 19 na adolescente u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je portparol kompanije Fajzer, prenosi Rojters.

Ranije danas američka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Agencija za hranu i lekova (FDA) je odobrila proširenje hitne upotrebe Fajzerove vakcine protiv kovida za adolescente uzrasta 12-15 godina. Do sada je ta vakcina imala hitno odobrenje za upotrebu od 16 godina i više. Prethodno su i kanadske zdravstvene vlasti odobrile ovu vakcinu za tinejdžere.

EMA: "Fajzer" vakcina za decu od 12 godina krajem maja

Vakcina "'Fajzer/Biontek" protiv kovida-19 bi potencijalno mogla dobiti evropsko odobrenje za upotrebu kod dece od 12 godina već krajem meseca, izjavila je danas izvršna direktorka Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk.

Kuk je, nemačkom „Handelsblatu“, rekla da je aktuelni cilj za odobrenje jun, ali da se radi na ubrzanju izdavanja dozvole do kraja maja.

"Trenutno je cilj da odobrenje bude u jednom trenutku u junu. Nastojimo da utvrdimo da li to možemo ubrzati već ka kraju maja", izjavila je Kuk u intervjuu za nemački list "Handelsblat" i još neke evropske novine.

"Obećani su nam podaci iz revizije koju je obavila Kanada u narednih nekoliko nedelja i to bi moglo ubrzati našu reviziju", izjavila je ona, dodajući da je odluka na državama članica EU kada će započeti sa davanjem vakcine starosnoj grupi od 12 do 15 godina nakon dozvole EMA.

Ta agencija je 3. maja započela sa procenom upotrebe vakcine "Comirnaty", proizvođača "Fajzer-Biontek", u starosnoj grupi od 12 do 15 godina, navodeći tada da rezultate svoje revizije očekuje u junu, prenosi Rojters.

Ranije je bila odobrena za korišćenje kod 16-godišnjaka i starijih u SAD i u Evropi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EMA bi mogla ovog meseca da odobri vakcinu protiv korone ZA DECU

Izvor: Blic, 11.Maj.2021

Vakcina protiv korona virusa za decu mogla bi biti odobrena još tokom ovog meseca, očekuje šefica Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Kuk.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.