Dvoje novoobolelih u Pirotu, prvi pozitivni slučaj na virus korona u Babušnici

Izvor: JužneVesti.com, 03.Apr.2020, 10:52

Dvoje novoobolelih u Pirotu, prvi pozitivni slučaj na virus korona u Babušnici

Nakon zastoja u slanju uzoraka iz Pirotskog okruga na ispitivanje na novi virus korona, za poslednja 2 dana poslato je 9 uzoraka, od kojih su 3 pozitivna, rekla je epidemiolog Radmila Zec, a jedan smrtni slučaj u Pirotu povezan je sa novim virusom.

Poslednji uzorci iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu poslati su na Torlak krajem prošle nedelje, a od početka ove nedelje uzorci sa teritorije Pirotskog okruga >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << testiraju se na Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu, koji će ubuduće biti referentna laboratorija za testiranje uzoraka za Niš, Leskovac, Vranje i Pirot.

Kako kaže epidemiolog Zavoda Radmila Zec u video izjavi koji je Štab za vanredne situacije u Pirotu dostavio novinarima, za protekla 2 dana poslato je 9 uzoraka.

Od 9 poslatih uzoraka 3 su pozitivna, dvoje je iz Pirota, jedan je iz Babušnice. Ukupno je do sada poslato 35 uzoraka - kaže doktorka.

Među tih 35, 14 je uzeto iz pritvorske jedinice u Pirotu gde su smešteni građani koji su prekršili meru samoizolacije, a kako kaže epidemilog Zec, jedan smrtni slučaj u Pirotu povezan je sa novim virusom korona.

Na osnovu epidemioloških podataka i krvne slike, može biti povezan sa covid-19, potvrđen je laboratorijski, ali ne znamo direktan uzrok smrti - kaže Zec.

Sa poslednjim podacima, na teritoriji Pirotskog okruga na novi virus pozitivno je 13 ljudi, 9 je iz Pirota, 2 iz Bele Palanke, dok je u Dimitrovgradu i Babušnici zabeležen po jedan slučaj.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.