DELTA SOJ NIKAD SUROVIJI, OVAKO NAPADA MLADE: Doktorka iz Batajnice opisala situaciju - klinička slika se stalno menja

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2021, 13:12

DELTA SOJ NIKAD SUROVIJI, OVAKO NAPADA MLADE: Doktorka iz Batajnice opisala situaciju - klinička slika se stalno menja

Delta soj korona virusa u novom talasu napada sve mlađe, navodi zamenica direktora Batajnice dr Jelena Veličković.

Svaki ispražnjeni krevet u kovid bolnici Batajnica brzo se popuni, jer dnevno prime čak i do stotinu bolesnika od kojih je mnogima odmah potrebna intenzivna nega, rekla je zamenica direktora te ustanove dr Jelena Veličković.

"Broj prijema svakog dana je između 70 i 100, jutros smo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << imali 816 bolesnika i njih 98 u jedinicama intenzivnog lečenja. Najveći broj je nevakcinisan", rekla je doktorka.

Kod mlađih osoba primetan je brzi razvoj kliničke slike koja govori da će brzo nastupiti najteži oblik bolesti. Vakcinisani koji završe u bolnici obično su stariji koji imaju prateće bolesti, po prirodi stvari ne oporavljaju se jednako brzo kao zdravi. Ali kod mladih, koji su neotporni prema virusu i razviju punu formu slike bolesti, oporavak je iscrpljujuć i vrlo dugotrajan - upozorila je doktorka.

- Beležimo vrlo teške kliničke slike već na prijemu, bolesnici se odmah primaju na intenzivnu negu gde samo kiseonik nije dovoljan, mora biti napredni vid respiratorne potpore. Klinička slika najtežih pacijenata menja se iz sata u sat - dodala je dr Veličković.

- Nismo očekivali da će ovaj talas pogađati u tako teškoj formi mlađe osobe, a još manje decu, što takođe viđamo u poslednje vreme - kazala je ona.

Za kraj je uputila važnu poruku onima koji se još uvek nisu vakcinisali, ili ne poštuju mere.

- Ne možemo normalizaciju života po svaku cenu postići tako što se nećemo vakcinisati, tako što ćemo ignorisati epidemiološka pravila koja važe već godinu i po dana - ne nositi maske, imati rizična i nepotrebna okupljanja u zatvorenom prostoru, ide zima, i gledati kako oko nas naši bližnji i naši prijatelji oboljevaju, a neki od njih i umiru - naglasila je dr Jelena Veličković i dodala da to nije način kako kovid može da se pobedi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.